Otthon

Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható

24.hu
24.hu

2018. 06. 05. 11:06

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában.
Korábban a témában:

Eljött a levendulavirágzás, helye van a nyári kulináris kalandozásokban!

Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők az év gyógynövényének, a levendulának a felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit, hogyan készíthetünk el belőle házilag!

Hosszú szárral érdemes leszedni a levendulát

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.

  •  A gasztronómia világában ​a növény virágát és​ a ​levelét​ ​​is ​használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. ​(Az illóolaj készítéséhez viszont  a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.)
  • A növényt még teljes elnyílás​​ ​előtti állapotában érdemes ​leszedni​, ​mert így a​ virága könnyen ​”le​morzsolható​”.​
  • Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is​, és a szárról ​leszedhető a levele és a virága​, mely hasznosítható a konyhában.
  • Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt​ érdemes leöblíteni.

A ​konyhában felhasznált ​levendula lehet friss és szárított is​:​ a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.

Fotó: Tihanyi Levendula Manufaktúra

Konyhai felhasználás tekintetében széles a paletta

  •  lekvárt, zseléket készíthetünk belőle, de akár hozzápárosíthatjuk pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is
  •  szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van
  •  szirupként a levendulából nyáron limonádé készíthető, de akár ízesíthető vele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is
  •  nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó
  •  tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve
  •  édességként gyerekek kedvence lehet a levendulás nyalóka ás a fagylalt
  • virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk
  • süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula
  • főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve
  • salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet
  •  levendulás mézeskalács süthető, cukorszirupos dekorációval
  • húsokhoz és halakhoz is remek párosítás vagy akár egy provence-i fűszerkeverék részeként, kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez
  • szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál
  • házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat

Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni.  A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.

Fotó: pixabay.com

És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.

Egy különleges hűsítő aperitif

A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe. Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg. Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi) jégkockát!

A nyár kincsei egy zamatos frissítőben

Elkészítés: 10 perc

Adag: 4 személy

  • 600 g görögdinnye
  • 6 cl levendula szirup
  • 4 cl muskotályos bor
  • 200 gr eper
  • 1 leveseskanál friss levendula virág

Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral. Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá. Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le. Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!

Levendulaszirup készítése

  • 1 rész víz
  • 2 rész cukor
  • 1/4 csésze friss levendulavirág

Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk. Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.

Fotó: poppy-deyes

A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula

  • 10-20 szál levendula
  • 1 db tojás fehérjéje
  • 1 ek víz
  • 2 ek finom kristálycukor vagy porcukor

A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.

A Tihanyi Levendula Manufaktúráról

A Tihanyi Levendula Manufaktúra Tihanyról és a levenduláról szól. Megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, melyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt. A társadalmi és az egymás iránti felelősségvállalásról. A hitről, hogy célunk, küldetésünk van a világban és az megtalál bennünket, ha itt az ideje. Ha megértünk rá… Velük így történt, mikor rájuk talált a tihanyi levendula és Bittera Gyula története.

Kertbarátok örök szerelme a levendula
Elérkezett az ültetés ideje, cserépben is gyönyörűen mutat.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.