Otthon

Így tervezzük meg álmaink konyháját

A legfontosabb a minden apró részletre kiterjedő tájékozódás.

A lakás egyik helyiségének tervezése sem egyszerű feladat, hát még a konyháé, mely az egyik legfontosabb területe otthonunknak. Aki új konyha tervezése előtt áll, annak érdemes megfogadnia az alábbi tanácsokat.

Milyen stílusú legyen?

A legfontosabb lépés azt eldönteni, milyen stílusú legyen: klasszikus, vidékies, modern dizájn szerinti, és milyen felszereltséggel képzeljük el.

Válogassunk az ajánlatok közül

Nézegessünk magazinokat, keressünk fel szaküzleteket! Konyhai katalógusok minden kötelezettség nélkül az internetről is letölthetők. A gyártók weboldalai is segíthetnek abban, hogy a legmegfelelőbb megoldásokat megtaláljuk.

Mérjük fel a helyiséget

Mielőtt nekilátnánk a tervezésnek, tisztában kell lennünk azzal, mekkora hely áll rendelkezésünkre. A neten bőséggel található olyan oldal, melynek segítségével magunk is szabadon tervezhetünk: a konyhaelemekről sablonokat tölthetünk le, amelyeket kinyomtatva kivághatunk és egy kockás papíron kedvünk szerint tologathatunk.

Költségvetés

A konyha kialakításának költségvetése sok tényezőből áll össze, így például abból, miből lesz a szekrény anyaga, hogyan történik a kialakítása, milyen lesz a frontlapok felülete? A tömör fából, vagy üvegből készült berendezési tárgyak jelentősen megemelik a költségeket, a préselt faforgácsból, vagy műanyagból készült frontlapok szerényebb költségvetést igényelnek. Természetesen a konyhai gépek minősége is jelentősen befolyásolja a költségeket. Az interneten megtalálható a készülékek pontos leírása és ára. Ezek alapján is dönthetünk, melyik berendezés felel meg leginkább lehetőségeinknek, elvárásainknak.

Konyhagépek

Adódik számos kérdés. Milyen konyhabútorhoz milyen elektromos konyhagép passzol a legjobban? Gyakran sütünk-főzünk? Milyen energiaforrást használunk szívesebben? Áramot, vagy gázt? Hány fős a háztartásunk, milyenek a vásárlási, tárolási szokásaink? Ezektől is függ, hogy mekkora lesz a mosogatógép, vagy a hűtőszekrény. Döntésünket befolyásolhatja, ha elköteleződtünk egy bevált márka mellett, és konyhánkat azok termékeikkel kívánjuk berendezni.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik