Otthon

6 tipp a tökéletes rózsakert kialakításához

Szakszerű törődéssel sok örömünk lesz ebben a gyönyörű virágban.

A rózsák fajta, szín és forma tekintetében nagyon változatosak. Bármilyen rózsát keresünk is a virágoskertbe, megfelelő törődéssel lenyűgözi majd a rózsák sokszínűsége. Ehhez segítünk hat praktikus tanáccsal.

Társasági hatások

Jó társaságban elkápráztat a virág: a kúszó klemátisz például befedi a hűvös talajt, a levendula távol tartja a levéltetveket, míg a sárgán pompázó kasvirág és a kékvirágú szarkaláb ideális szomszédjai a rózsának.

Fényigény

A sok fény és a napi átlagos 4-6 óra napsütés alapfeltétele annak, hogy szép maradjon a rózsa, bár néhány fajta inkább a félárnyékos helyet kedveli. A jó szellőzés sem elhanyagolható, de a túl szeles helyeket kerüljük, mert néhány fajta érzékeny a huzatra.

Fotó: Pixabay

Gondozás

A rózsákat csak tartós hőség és szárazság esetén öntözzük. Kivételek az újonnan ültetett növények, vagy ha homokos, száraz a talaj. Tápoldat használatát szinte kötelezőnek mondják a szakemberek. Trágyázni az első levélhajtások idején, illetve június-július táján, az első virágzás után javasolt.

Talajigény

A rózsa a humuszban gazdag, laza talajt kedveli. Az ajánlott pH-érték 6.8 és 7,5 közötti. Hosszabb időszak után viszont tanácsos kicsit pihentetni a földet és a rózsa helyére valamilyen más növényt ültetni.

Metszés

A rózsák metszését április végéig ajánlott elvégezni. Mindig kifelé álló rügyre metsszünk, a vágás a rüggyel ellentétes irányba lejtsen.

Fotó: Pixabay

+1 tipp

Ősszel gondoskodjunk a fagyvédelemről. Ehhez halmozzunk 10-15 cm vastagon mulcsot vagy tőzeget a tövek köré. Tél végén ajánlatos az öreg és gyenge töveket, valamint a túl hosszú hajtásokat tövig visszavágni.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik