Otthon

Így a legegyszerűbb kitisztítani egy matracot

Az emberek többsége néhány hetente lecseréli az ágyneműhuzatot, de milyen gyakran és hogyan kell kitisztítani a matracot, amin fekszünk? Erre keresi a választ Melissa Maker, a Clean My Space szakértője. Elmondása szerint az átlagember éjszakánként három deciliter verejtéket termel, ami azt jelenti, hogy sok nem kívánatos folyadék kerül az alvási felületünkbe, ahol az életünk egyharmadát töltjük, írja a Treehugger.

Ha készen állunk a tavaszi nagytakarításra, akkor alább következzék, hogyan kell újjávarázsolni a matracunkat lépésről lépésre.

1. Porszívózzuk ki. Szedjük le az ágyneműt és a matracvédőt, majd alaposan porszívózzuk át a felszínét. Ezzel eltávolítjuk a hámsejteket, a porokat és az egyéb törmelékeket róla.

2. Szagtalanítsuk. Szitáljunk szódabikarbónát a matracra és hagyjuk ülni 30 percig. A szitálás előtt hozzákeverhetünk 5 csepp illóolajat is, ha kellemes illatot szeretnénk elérni – igaz, ez néhány nap alatt elillan. Ha letelt a fél óra, porszívózzuk le a szódabikarbónát.

3. Távolítsuk el a foltokat. A legkönnyebben akkor küzdhetünk meg a makacs foltokkal, ha még frissek, de ne essünk kétségbe akkor sem, ha már régebben hagytak nyomot. A matracokon leggyakrabban vér, vizelet, hányás és a testnedvek szoktak foltot hagyni. Ezeket kizárólag hideg vízzel tudjuk eltávolítani, egy csipetnyi só és szódabikarbóna segítségével. A keveréket hagyjuk állni 30 percig, majd nedves ruhával töröljük le, de ne semmiképp ne dörzsöljük. Ha nagyon makacs foltról van szó, használjuk az erősebb elegyet: 2 rész hidrogén-peroxidot vegyítsük 1 rész mosogatószerrel. Ezt fogkefével ajánlott bedörzsölni, és 5 percig kell hagyni felszívódni.

9 dolog, amit azonnal dobj ki a hálószobádból
Sokszor nehéz megválni bizonyos dolgoktól, de ha betartja az alábbi tanácsokat, akkor sokkal tisztább és hangulatosabb lesz a hálószobád.

Tippek a matrac tisztán tartásához

Kerüljük a vizet. A matracok nincsenek túl jó barátságban a vízzel, a nedvesség kifejezetten rosszat tesz a memóriahabos darabok számára, mert a folyadék beszivárog a szerkezetébe.

Rendszeresen forgassuk. Az általános javaslat szerint évente négyszer kellene a másik oldalára forgatni a matracot, tehát minden évszakban egyszer.

Levegőztessük. Ha ágyneműhuzatot cserélünk, akkor hagyjuk szabadon a matracot egy teljes napig. Ha ki tudjuk vinni a kertbe erre az időre, ne habozzunk megtenni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor engedjünk be friss levegőt és minél több napfényt.

Fedjük le. Magától értetődő, hogy saját magunk dolgát könnyítjük meg, ha valami fedi a matracot. A fedőmatracot érdemes mindig a huzatokkal együtt kimosni.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik