Otthon

Provence kedvelői szeretni fogják ezeket a konyhákat

Elegancia, kényelem, egyszerűség. Stílus!

Provence sokak álma-vágya, ami egyet jelent a gyönyörű tájakkal, a szelíd hullámokkal, napfénnyel és a végtelen levendula mezőkkel. A francia tartomány otthonaiban a stílus, az elegancia, a kényelem és az egyszerűség a meghatározó.

A stílus 4 legfontosabb eleme:

  • világos árnyalatok
  • természetes anyagok használata
  • régi, régies bútorok
  • többnyire diszkrét dekoráció

Provence-i konyha

Falak

A falakat leginkább festik, nem jellemző a tapéta használata, annál inkább alkalmazzák díszítő elemként a követ, kerámiát, esetleg lambériát. A kiválasztott anyagok meghatározásakor fontos, hogy ne csak a szín, minta, textúra legyen megfelelő hanem a funkcionalitás is, hiszen fontos, hogy a használt anyagok legyenek nedvességállók és könnyen tisztíthatók. Amennyiben tapéta mellett döntünk, mindenképp vegyük figyelembe a konyha nagyságát és fekvését. A hosszanti csíkozású vizuálisan bővíti a szűk helyet, a függőleges vizuálisan magasítja a teret. Egy kis konyhában jobb apró mintás tapétát választani, a nagyobb mintásat inkább csak egy falra tegyük.

Fotó: fiambrelomito.com
Fotó: fiambrelomito.com

Színek

E stílus kedvelői gyakran használják alapszínként a különböző tónusú fehéret. Ha a konyha például a déli oldalon fekszik, akkor használhatunk “hideg”árnyalatút, sötét konyhában ezt mellőzzük, mert itt ez a szín szürkésnek tűnhet. A fehér szín mellett leginkább a meleg tónusú árnyalatok jellemzik ezt a stílust. Használhatunk sárgát, meleg bézst, terrakottát, barnát, zöldet, olivát, a levendula lilát, de jó választás lehet a szürke vagy a kék is.

Sötét színek is megengedettek, de csak kis mennyiségben, kis bútorok és kiegészítők formájában. Válasszunk természetes sötét színeket, mint az ébenfa, a moha vagy a csokoládé. Azt pedig mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a sötét színek csak a nagy és tágas szobák esetén optimálisak.

Fotó: fiambrelomito.com
Fotó: fiambrelomito.com

Padló

Ahhoz, hogy a konyha padlója illeszkedjen a Provence-i stílushoz a durva textúrájú, matt színű anyagok használata a szerencsés. Jól mutat a kerámia, a laminált padló és  a természetes fa. Mint végső lehetőség, választhatunk linóleumot is, de az legyen hangsúlyos mintájú.

Fotó: fiambrelomito.com

Bútor

Az alapvetés, hogy antik hatású legyen. Ha nem találunk valódi régi darabot, akkor vásároljunk vagy készíttessünk “hasonmást”.  Ennek hátránya, hogy hiányzik belőle a történet, ami ennek a stílusnak a lelke, tehát próbáljunk meg utánajárni egy-egy régi bútordarabnak vagy kiegészítőnek. Mind e mellett fontos, hogy természetes anyagokat részesítsünk előnybe: fa, szövet, kő és kerámia, vas, kovácsoltvas.

Fotó: fiambrelomito.com

Világítás

A Provence-i konyha fényes, világos, ezáltal is tágítja a teret. Ez nem csak a természetes fényforrásokra vonatkozik, hiszen a mennyezet legszebb éke a csillár. Ennek anyaga harmóniában kell lennie a helyiség többi  stíluselemeivel és anyagával. Lehet kovácsoltvas, fa, kerámia, melyet díszíthetünk lámpabúra textillel. Amennyiben alacsony a konyhánk belmagassága, akkor csillár helyett inkább több, kisebb lámpát tervezzünk.

Fotó: fiambrelomito.com

Apró, finom részletek

Apró díszek, csecsebecsék – ez a legnagyobb bája a Provence-i stílusnak. Elegáns porcelánvázák, ékszertartók,  virágok (rózsa vagy levendula), fűszerek, egy-egy szép kosár gyümölcs, kovácsoltvas gyertyatartó. Fordítsunk kiemelt figyelmet a függönyökre is. Legyen könnyű, súlytalan és ne legyen átlátszó. Válasszunk természetes anyagot, és semmiképp ne legyen fényes, csillogó. Lehet natúr és mintás, de ez utóbbi esetén inkább virágminta mellett tegyük le a voksunkat. Amennyiben a konyhaasztalra terítőt teszünk, akkor az harmonizáljon a függöny színvilágával.

Fotó: fiambrelomito.com

További Provence-i gyönyörű konyhák a videóban

Címlapfotó:

Napsütés és csupa romantika egy álomszép Provence-i otthonban
Tenger, napsütés, bor, szerelem, virágok, levendula..., igen, ez Provence.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik