Otthon
Beautiful branch with red leaves and dew drops. Soft focus, bright autumn colors. Postcard concept

5 kedvelt növény, amit soha ne ültessünk a kertbe

24.hu
24.hu

2018. 03. 14. 12:05

Korábban a témában:

Mindenki olyan kertről álmodik, amely a virágoktól és gyümölcsfák szirmaitól pompázik anélkül, hogy különösebb problémát okozna a gondozásuk. A helyzet az, hogy sok növény túl könnyen teret nyer és invazívvá válik, ami azt jelenti, hogy az adott területen behatolónak számít, és esetleg fel is boríthatja az ott fennálló ökológiai egyensúlyt, írja a Rodale’s Organic Life.

Ha legközelebb felkeresi a kertészeti boltok polcait, akkor az alábbi növényeket semmiképp ne válassza, mert botanikai bűnözők.

Közönséges borostyán

??????????
Thinkstock

A sötét lombjai miatt kedvelt növény a kertészet egyik legősibb gonosztevője. Jó száz évvel ezelőtt lett igazán népszerű, csakhogy féktelen növekedését képtelenség megállítani, és olyan helyekre is átterjed, ahová nem kellene. Ha kontrollálni szeretnénk, akkor rendszeresen metsszük meg, de egyszerűbb, ha el se ültetjük.

Japán borbolya

Berberis thunbergii Red Carpet ornamental perennial foliage - natural background
Thinkstock

Japánból, illetve Kelet-Ázsiából származó lombhullató cserje, melynek hazánkban elsősorban vörös levelű változatait ültetik, ugyanakkor zöld és sárgászöld lombozattal rendelkező változatai is igen mutatósak. A japán borbolya földünk leginvazívabb faja, és ez túlzás nélkül állítható. Rendkívül gyorsan nő, egy igazi kullancsmágnes és könnyen átterjedhet a kerten kívülre is.

Podagrafű

Flowers Aegopodium podagraria in the forest
Thinkstock

A podagrafű vagy köszvényfű Európában és Ázsiában elterjedt, árnyékos helyet, nedves laza talajt kedvelő talajtakaró növény, de legalább annyi kellemetlenséget tud okozni, mint ahogy a neve hangzik. A növény gyöktörzse annyira agresszív, hogy lehetetlen eltávolítani, és ha csak egy kis darabka is a talajban marad, újra kinő.

Japán gyöngyvessző

white Spiraea japonica flower blooming
Thinkstock

Japán, Kína és Korea az otthona a japán gyöngyvesszőnek, mely talán az egyik legnépszerűbb díszcserje hazánkban. Legtöbben a látványos rózsaszín virágai miatt kedvelik, és bár valóban szép, a legnagyobb probléma az vele, hogy olyan gyorsan terjed, mint a tűzvész, és ha kiszabadul a kertből, akkor mint minden invazív faj, komoly gondokat okozhat az őshonos növényeknek.

Kínai virágosnád

japanese silvergrass, miscanthus sinensis  in evening sun  country side
Thinkstock

Az ezüstös virágai miatt közkedvelt növény hatalmas földterületeket ölel fel világszerte, ami nem véletlen, ugyanis ha egyszer megjelenik, szinte lehetetlen tőle megszabadulna. Gyökerei rendkívül gyorsan terjeszkednek, és mivel nagy növényről beszélünk, elég zavaró lehet a kertben, ha több van belőle, mint ahogy azt elképzeltük.

Blue Saintpaulias flowers, African violets close up, green leafs.
5 gyönyörű szobanövény, amivel nem kell törődni
Attól, mert rosszak a fényviszonyok a lakásban, még nem feltétlen kell lemondani a szobanövényekről.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.