Otthon

Ilyenkor érdemes a leginkább ingatlant venni

Gyorsan, konstruktívan kell reagálni a vevői ajánlatokra.

Két olyan időszaka is van az évnek, amikor alkuképessé válnak az ingatlanok. Amikor a tulajdonosok azt érzik, nincs kereslet, akár 15 százalékot is lefaraghatunk a kikiáltási árból.

2017-ben kiemelkedő évet zárt az ingatlanpiac. A növekedés – még ha szerényebb léptékben is – várhatóan tovább tart, mégis vannak hónapok, amikor érdemesebb ingatlant vásárolni a többi időszakhoz képest. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a január-február csendes szokott lenni, mert az emberek úgy érzik, van idejük a döntések meghozatalára. Ugyanakkor a tulajdonosok fejében még benne van a piac tavalyi dübörgése.

Amikor rádöbbennek, hogy nem adták el az ingatlanjukat a dömping idején, pánikba esnek, mert úgy látják, hogy megszűnik a kereslet. Patthelyzet áll elő, eltelik egy hónap, és ha továbbra sem emelkedik a megkeresések száma, megerősödnek az alkuk, ezáltal lejjebb kúsznak az árak

– magyarázta a szakember.

Ugyanez a szindróma köszön vissza július végén, augusztusban is, amikor fokozódnak a szabadságoltatások. Szinte mindegy, hogy merre ível a piac, hogy az ügyvéd van szabadságon, a földhivatalban nem dolgozik valaki, a vevők nyaralnak, vagy az eladó megy el pihenni.

Elcsúsznak a dolgok időben, és ez pszichés terhet rak minden érintettre. A tulajdonosok ismét azt látják, hogy nincs kereslet. Általános trend, hogy augusztus vége és szeptember eleje áresést hoz

– fogalmazott Gadanecz Zoltán.

Ebben a két időszakban érdemes a leginkább vásárolni, mert jobban alkuképessé válnak az ingatlanok. Ilyenkor nemcsak öt, hanem akár tizenöt százalékot is elengednek a tulajdonosok az árakból. Ami az ingatlanok eladását illeti, a szakember szerint alapvetően a karácsony előtti és a tavasszal jelentkező keresleti bumm idején érdemes értékesíteni a lakásokat.

Egy biztos, hogy gyorsan, konstruktívan kell reagálni a vevői ajánlatokra. Egy határozott párbeszéddel és egy jó ingatlanközvetítővel, kitűnő üzletet lehet kötni a tél végétől egészen augusztusig, illetve ősztől a karácsonyi időszakig

– tette hozzá.

Az értékesítésben segíthet továbbá a GDN Ingatlanhálózat Happy típusú szerződése. A cégnél megóvják az eladókat attól, hogy számtalan olyan vevő hívja fel őket, akiknek kérdőjeles az anyagi háttere, vagy úgy nézzék meg az ingatlant, hogy emberként sem tudni róluk semmit. A konstrukcióban az eladó maga is tudja értékesíteni az ingatlant, de saját ügyfél esetén maximum egy költségrendezést kell kifizetnie. Azért éri meg, mert mind az energetikát, mind a tulajdoni lapot, mind a jogi ügyintézést biztosítja a vállalkozás, ezáltal rugalmasan működik.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik