Otthon

Mesés rönkházak magasodnak a zakopanei hegyoldalakon

Mindig gyönyörűek, de havas tájban különös hangulatot kölcsönöznek ezek az otthonok.

Zakopane csodálatos tátrai kisváros, Lengyelország első számú síközpontja. Az év minden részében turistacsalogató településen és környékén gyönyörű, fafaragásokkal díszített házak ejtik ámulatba a kirándulókat, melyek közül számos kis – vendég- és lakóházként is funkcionáló – villa magasodik a tátrai hegyoldalakon.

Fotó: architestism.com

A lengyel hegyi építészet sajátos, csak ezen a vidéken meghonosodott formája a gorál házak mintáján alapuló, de díszesebb, erkélyes, egymásfölé magasodó tetőzsindellyel fedett, viszonylag nagy alapterületű épületek, magánházak egész sora. Ezt a stílust Witkiewitz krakkói építész honosította meg Zakopánéban – és környékén is – a századfordulón.

Fotó: booking.com

Gorál építészet, zakopanei stílus

A gorál épületek gerendákból vagy fél rönkökből épültek, alapjuk kő, meredek tetejüket fazsindely borítja. A házak építésekor nem használtak fémszögeket vagy -csavarokat az építőanyag összeillesztéséhez, rögzítéséhez. Mai napig élő hagyomány, hogy a házakat kívülről évente többször lesúrolják szappanos vízzel és rizskefével, hogy tiszták legyenek. Stanislaw Witkiewicz (1851 – 1915) lengyel író, építész, festő, aki foglalkozott művészetelmélettel is, de a zakopanei stílus atyjaként és támogatójaként vált híressé. Ő volt a kezdeményezője és megteremtője annak a mai napig sikeres és alkalmazott építészeti design- és formavilágnak, amelyet ma zakopanei stílusként emlegetünk. A zakopanei stílusban keverednek a hagyományos hegyvidéki építészeti stílusok az akkor virágkorát élő szecesszióval.

Fotó: interhome.com

Ha netán a téli síszezonban Zakopánét választjuk úticélul, ezek a gyönyörű, a télben behavazott porták örök élményt jelentenek mindenkinek, ha pedig egy ilyen stílusú házban szállunk meg, alighanem visszavágyunk majd a hangulatos vidékre.

Fotó: domerkpodreglami.pl
Fotó: booking.com
Fotó: booking.com
Fotó: interhome.com.au
Fotó: yelp.com

Kiemelt kép: booking.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik