Otthon
Mónosbél, 2013. május 2.
Almafák virágzanak a mónosbéli templom melletti almáskertben 2013. május 2-án. A szervita rend által a XVIII. században alapított gazdasági birtokot 2011-ben tisztíttatta ki az önkormányzat, a terület 28 õshonos gyümölcsfája ezután fordult újra termõre. A batulok, piros kálvilok, Entz rozmaringok, hercegnõalmafák, aranypármenek, sikulai és jonatán fajták az 1700-as években telepített kert harmadik-negyedik generációjának tagjai lehetnek.
MTI Fotó: Komka Péter

A fagyokig még lehet gyümölcsfát ültetni

24.hu
24.hu

2017. 10. 31. 07:33

Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetés és a faiskolák szezonja.
Korábban a témában:

Október közepétől már kaphatók a fiatal gyümölcsfák, a kedvező talajhőmérséklet pedig a fagyok beálltáig ideális a kertbővítéshez. A csemeték kiválasztása és helyes elültetése során több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést is hozzanak. Ebben nyújt segítséget a gazdáknak Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.(MKSZN) érdi faiskolájának szakértője, aki 5 fontos lépésre hívja fel a faültetők figyelmét.

Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat választani. Almánál ilyen például a Florina, a Freedom, meggynél pedig a Csengődi fajta.

Milyen környezet várja a fát?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Ha nincs pl. mandula vagy őszibarack, akkor ezek valószínűleg nem élnek meg az adott körülmények között. A talajminőség egy másik fontos szempont lehet. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

Honnan szerezzük be a gyümölcsfáinkat?

Vásárláskor érdemes a nemesítőkhöz közel álló faiskolákhoz fordulni, hiszen itt a hobbikertészeket és a nagyüzemi telepítőket egyaránt ellátják további tanácsokkal.

Szállítási hibák

Vásárlás után közvetlenül könnyen kiszáradhat a kis fa, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje őket szél. Ültetés előtt akár egy napig is tartsuk vízben, utána pedig többször is bőven locsoljuk meg.

Vigyázzunk a gyökerekre!

Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha szeretnénk trágyázni a földet, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával, mert az bomláskor felmelegszik, és a gyökerek könnyen megfőhetnek.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

firo: 16.10.2018, Football, Landerspiel, National Team, Season 2018/2019, UEFA Nations League, FRA, France - GER, Germany Bundescoach Joachim LOW, GER, before the game | usage worldwide
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.