Otthon

Ősszel érdemes telepíteni a sövényeket

24.hu
24.hu

2017. 09. 19. 08:32

A fagyok beállta előtt jó, ha a földbe kerülnek.
Korábban a témában:

A sövény sokoldalú, hiszen árnyékot nyújt, véd a zaj, a szél és a hívatlan tekintetek ellen, dekoratív helyettesítője a kerítésnek, és menedéket nyújt madarak, rovarok, és más kisállatok számára.

Élő kerítés és különleges dísz lehet kertünkben a gondozott sövény
Fontos a gyomtalanítás, a metszés és a tápanyag utánpótlás.

Sövényeket szeptember és november eleje között érdemes ültetni. Ebben az esetben a gyökereknek elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy megeredjenek a meleg talajban, mielőtt az első fagyok megjelennének.

A sövények nyáron történő ültetése nem ajánlott, mert a leveleken, tűleveleken keresztül leadott párolgás igen magas. Ha ennek ellenére mégis úgy döntünk, hogy nyáron, vagy tavasz végén ülteti el a sövényt, figyelembe kell venni, hogy nagyobb fokú gondozást igényelnek. Ez a nagy hőségből és a kevés csapadékból következik. Ebből kiindulva elengedhetetlen a rendszeres öntözés, hogy a növények védve legyenek a kiszáradástól – olvasható gardena.com portálon.

Őszi telepítés

  • Ássunk ki a leendő sövény nyomvonalában egy negyven centiméter széles, mély árkot. Az árok aljába helyezzünk érett istállótrágyát vagy – ha nem jutunk hozzá – tartós hatású műtrágyát. A növényeket fajtól és növekedési erélyüktől függően 25-40 centiméter távolságban helyezzük el egymástól.
  • Amennyiben a növények földlabdásak, nyissuk ki, és tegyük félre a zsákot. Ha nem földlabdás növényeket választottunk, állítsuk a növényeket 10 – 15 percre közvetlenül az ültetés előtt egy vödör vízbe.
  • Ha nem számít a sövény vastagsága és nagyon dús térhatárolót szeretnénk kialakítani, akkor érdemes két sorba telepíteni a sövényt. Ebben az esetben a növényeket úgy helyezzük el, hogy közöttük 30-40 centiméter távolság legyen.
  • Ha az összes növény az árokban van, elkezdhetjük betemetni a gyökereket a földdel. Tapossuk meg a földet a növények körül. Ne felejtsük el megöntözni, és annak érdekében, hogy elkerülje a talaj kiszáradását és gyomosodását, mulcs, tőzeg, vagy komposzt réteget is teríthet a növények tövébe a talajra.

Kiemelt kép: pixabay.com

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.