Otthon

Ősszel érdemes telepíteni a sövényeket

A fagyok beállta előtt jó, ha a földbe kerülnek.

A sövény sokoldalú, hiszen árnyékot nyújt, véd a zaj, a szél és a hívatlan tekintetek ellen, dekoratív helyettesítője a kerítésnek, és menedéket nyújt madarak, rovarok, és más kisállatok számára.

Élő kerítés és különleges dísz lehet kertünkben a gondozott sövény
Fontos a gyomtalanítás, a metszés és a tápanyag utánpótlás.

Sövényeket szeptember és november eleje között érdemes ültetni. Ebben az esetben a gyökereknek elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy megeredjenek a meleg talajban, mielőtt az első fagyok megjelennének.

A sövények nyáron történő ültetése nem ajánlott, mert a leveleken, tűleveleken keresztül leadott párolgás igen magas. Ha ennek ellenére mégis úgy döntünk, hogy nyáron, vagy tavasz végén ülteti el a sövényt, figyelembe kell venni, hogy nagyobb fokú gondozást igényelnek. Ez a nagy hőségből és a kevés csapadékból következik. Ebből kiindulva elengedhetetlen a rendszeres öntözés, hogy a növények védve legyenek a kiszáradástól – olvasható gardena.com portálon.

Őszi telepítés

  • Ássunk ki a leendő sövény nyomvonalában egy negyven centiméter széles, mély árkot. Az árok aljába helyezzünk érett istállótrágyát vagy – ha nem jutunk hozzá – tartós hatású műtrágyát. A növényeket fajtól és növekedési erélyüktől függően 25-40 centiméter távolságban helyezzük el egymástól.
  • Amennyiben a növények földlabdásak, nyissuk ki, és tegyük félre a zsákot. Ha nem földlabdás növényeket választottunk, állítsuk a növényeket 10 – 15 percre közvetlenül az ültetés előtt egy vödör vízbe.
  • Ha nem számít a sövény vastagsága és nagyon dús térhatárolót szeretnénk kialakítani, akkor érdemes két sorba telepíteni a sövényt. Ebben az esetben a növényeket úgy helyezzük el, hogy közöttük 30-40 centiméter távolság legyen.
  • Ha az összes növény az árokban van, elkezdhetjük betemetni a gyökereket a földdel. Tapossuk meg a földet a növények körül. Ne felejtsük el megöntözni, és annak érdekében, hogy elkerülje a talaj kiszáradását és gyomosodását, mulcs, tőzeg, vagy komposzt réteget is teríthet a növények tövébe a talajra.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik