Otthon

Kerti gyomok ellen is védelmet nyújt a geotextília

Rágcsálók ellen is bevethető.

A geotextília egyszerűen megfogalmazva nem más, mint műanyagból készült textil, de sokan ismerik filcként, flízként, terfilként. Bárhogyan is nevezzük, ugyanarról a rendkívül sokoldalú anyagról beszélünk, ami tágabb értelemben a geoműanyagok közé tartozik.

A geotextíliát nagyon sok helyen és sokféleképpen lehet használni: teraszok, közlekedőutak, kerti tavak és vízelvezetési rendszerek kialakításához nyújt egyszerű és tartós segítséget, mellyel a különböző frakciójú talajszemcsék elválasztására, szűrésére, illetve a talaj teherbírásának növelésére, talajstabilizálásra egyaránt alkalmas.

Fotó: kertepito.com

Egy kertben, lakás körül felhasználva alapvető feladatai a mechanikai védelem, az elválasztás, a szűrés, a drénezés, az erózióvédelem és az erősítés

  • Védelem: vízszigetelő- és tófólia védelme sérülésekkel szemben
  • Elválasztás: különböző talajrétegek (pl. föld- és kavicsréteg) összekeveredésének megakadályozása
  • Erózióvédelem: megakadályozza, hogy a rézsűn lefolyó víz lemossa a talajréteget
  • Szűrés: víz megtisztítása nagyobb szennyeződésektől
  • Erősítés: útépítések esetében megerősíti a gyenge altalajt

Általában az otthoni felhasználás nem igényel nagy sűrűségű, drágább geotextíliát és a kisebb méretek miatt jellemzően nem is kell sok belőle. Éppen ezért nem érdemes kihagyni a geotextíliát a szükséges esetekben, mert sok bosszúságtól kímélhet meg. De miben is segíthet otthonainkban?

Kerti tó

A kerti tó az egyik legalapvetőbb otthoni felhasználási területe a geotextíliának. A tófólia alá helyezve megvédheti az anyagot a kavicsok éleitől, a gyökerek szúrásától. A tófólia alatt lévő geotextília is csökkentheti az esélyét a tófólia kilyukadásának, ha beesik valami a tóba.

Fotó: nyary-terv.hu

Gyomok

Geotextíliával hatékonyan védekezhetünk gyomok ellen, köszönhetően annak, hogy eltakarja a fényt, illetve nem engedi a földből kinőni a gyomnövényt. Térkő, illetve más térburkoló elemek (betonlapok, murva, fenyőmulcs) alá is elhelyezhető, így jóval kevesebbet kell az illesztések mentén gyomlálni.

Esővízgyűjtés

A háztetőről összegyűjtött esővíz sok mindenre használható. A felhasználás céljától függően az esővizet különböző finomságú szűréssel kell tisztítani. Ennek a tisztításnak az egyik első lépcsője egy durvább, mechanikai szűrés, amire a geotextília tökéletesen megfelelő.

Rágcsálók

Némi kreativitást megengedve egyesek sikeresen védekeznek geotextíliával rágcsálók, vakondok ellen is. Ez annak köszönhető, hogy a geotextília sprőd, durva felülete kellemetlen lehet az állatoknak, amikor találkoznak vele megszúrja például az orrukat.

Térburkolat, térkő

Az udvar térburkolata akkor szép, ha nem hepehupás, nem süllyed meg idővel. A geotextília ebben az esetben több módon is segítséget nyújthat: megakadályozhatja a térkő alapjának keveredését az altalajjal, illetve eloszlathatja a talajra nehezedő terhet. Fontos: a térkő között kinövő gyomok jellemzően a térkő közötti résekbe hulló magokból kelnek ki. Ezek ellen a geotextília nem hatásos, csak az alulról érkező gyomok ellen nyújthat védelmet.

Via – Kiemelt kép: koviko.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik