Otthon

Virágkorukat élik a rusztikus ajtók és ablakok

24.hu
24.hu

2017. 09. 12. 07:26

A hagyományosan felújított régi házak ékei ezek a nyílászárók.
Korábban a témában:

A Balaton-felvidék kis falvainak felújított házai többségükben megőrizték a hagyományokat. A külső szemlélőnek az tűnik fel, hogy a fa nyílászárók virágkorukat élik, hiszen ezek köszönnek rá a kíváncsiskodó járókelőkre.

A fából készült, rusztikus ajtók és ablakok tökéletesen szigetelnek. Régen is sokféle nyílászárót használtak, többféle változatban és méretben, igazodva az épület funkciójához, stílusához és persze a tulajdonosok pénztárcájához – nyilatkozta a Vidéki Élet portálnak egy szakember.

Általában az utcafrontra helyezett ablakok igényesebb kivitelűek voltak, többnyire a felül bukó, alul kétfelé nyíló változatok terjedtek el. A ház belső udvarában elhelyezett ablakok jellemzően kétszárnyasak, a vasalatok díszesek, a zárszerkezetek pedig különösen szépek. A fogantyú rudazata többnyire rézből készült. Külső és belső szárnyas kivitelben készültek és mindegyikben csak szimpla üveg volt. Ajkadtak olyan megoldások is, hogy a külső ablakszárnyak a falsíkra nyíltak, de többnyire a befelé nyíló megoldás terjedt el. A takarólécek díszesek, fantáziadúsak, kézi faragással készültek.

Régi házak felújításánál ma is sokan érdeklődnek az ilyen ablakok iránt, de ezek árai jóval magasabbak a ma gyártott hőszigetelt ablakokétól, ugyanis itt szélesebb a tok, azaz szinte két ablakot kell elkészíteni. Ma az árak miatt elterjedtebb a hőszigetelt üveggel készült változat, melyből két variáns létezik. Az egyikben kétrétegű hőszigetelt üveg, míg a másikban háromrétegű argongázzal töltött hőszigetelt üveg van.

Ha valaki csak hétvégi háznak szeretné használni az ingatlant, akkor elég a kétrétegű üvegezés, de ha állandóan lakni szeretnék, akkor mindenképpen az utóbbit ajánlott a szakember szerint.

Árnyékolás tekintetében régebben nem volt jellemző a zsalu alkalmazása az ablakokon. Erre nem is nagyon volt szükség, hiszen a parasztházak apró ablakain nem jutott annyi fény a házba, hogy az zavaró legyen, a vályog és kő építőanyagoknak és nagy falvastagságnak köszönhetően pedig nyáron hűs volt benn, télen pedig jól tartották a falak a meleget. A zsalugáterek mai hasznossága mellett azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy igazán szemet gyönyörködtető egy szívmintás vagy tulipános darab.

Ajtók esetében leggyakrabban a teljes falszélességet burkolták és kívül két-, illetve egyszárnyas tömör ajtószárnyak, míg belül egyszárnyas, felül üvegezett szárnyak voltak. A beltéri ajtók felül osztott üvegezett, alul tömör fabetétesek általában. Az ablakok és ajtók külső díszrámái nagyon változatosak voltak, az egészen egyszerűtől az igényesen faragottig.

Via

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.