Otthon

Milyen halak úszkáljanak a kerti tóban?

A kert különleges dísze a halakkal benépesített tavacska, mely alapjaiban feldobja a kert összképét.

A tó építése tavasztól őszig bármikor lehetséges, arra a nagyságtól a szellőztetésig különböző technikákat és megoldásokat javasolnak a szakemberek. Arról kevesebb szó esik, milyen halakkal népesítsük be a tavat, hogy látványában valóban élvezhessük a kert díszét.

Minden tóba lehet halakat telepíteni, ügyeljünk azonban a választásra

Alapszabály, hogy minden 30 és 50 cm közötti hosszúságú kifejlett halnak legalább fél köbméter vízre van szüksége. A lista közel sem teljes, de leginkább a fürge cselle, jászkeszeg, tüskés pikó, fenékjáró küllő, kurta baing, naphal, aranyhal és szivárványos ökle a legalkalmasabb a kerti tóban való tartásra.

A koi ponty kedvelt, de nagyra nő, ezért csak nagy tavakba való

A koi állandó turkálásával kavarja az iszapot, csipkedi és gyakran kitúrja a növényeket, friss, zöld hajtásaikat is élvezettel fogyasztja. Kártételük ellen védekezhetünk úgy, hogy a tavirózsák konténerét sűrű szemű hálóval, szitaszövettel vesszük körbe, ennek a tő körül egészen a felszín fölé kell emelkednie. Turkálás ellen lapos kavicsokat helyezhetünk az aljzatra, különösen a növények töve köré. A legelésről azonban nem tudjuk leszoktatni őket…

Az aranyhalak az igaziak!

Kisebb és közepes tavakba – 20 négyzetméternyi vízfelületig – leginkább az aranyhalat ajánlják a szakemberek. A legellenállóbb a közönséges aranysárga és tarka változata, melyek 80-100 cm mély vízben károsodás nélkül áttelelnek. A tavirózsák levelei között a felszínen cikázó aranyhalcsapat szemet gyönyörködtető és pihentető látvány. A növények közül csak az egészen aprókat, például a békalencsét fogyasztják.

Hazai halak

“Aranyos” színű halak hazai vizekben is élnek. Az őshonos aranycompó citromsárga színű, nagyon szép hal; egyetlen hátránya, hogy jobbára a fenéken tartózkodik. Másik színes halunk a jászkeszeg változata, az aranyjász. Ez oxigénigényes hal, patakbefolyás és vízesés környékén érzi jól magát.

Naphalak a túlszaporodás ellen

A halak túlszaporodását legkönnyebben úgy gátolhatjuk meg, ha naphalakat telepítünk a tóba. Ezek a sügérféle halak nem aranyszínűek, de nagyon szép színezetűek. Gyakran kiúsznak a partszegélyi sekély részekbe, ahol csodálhatjuk őket. Ezek a halak elfogyasztják az ikrát és az esetleg kikelt ivadékot is, így szabályozzák az állományt.

Fontos tanács

Napi 1 alkalommal elegendő az etetés, olyan mennyiségben amit a halak 10-15 perc alatt elfogyasztanak. A megfelelő etetés a szakszerű gondozás alapja.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik