Otthon

Természetes zöld függöny is lehet a lakás hűtője

Környezetbarát, esztétikus és olcsón fenntartható megoldás.

A japán Hitex Kumaki Építésziroda tervezte a felvételeken látható családi ház külső árnyékolását, azaz passzív hővédelmét a nyári kánikulák idejére a természet erejével, esetükben futó- és kúszónövényekkel. Ennek a háznak a hővédelmét tervezték:

A látványos és környezetbarát zöld növényfal nem csupán a teraszt árnyékolja be, hanem a házban is kellemes hőmérsékletet biztosít, garantálva, hogy a légkondicionáló berendezést nem kell teljes gőzzel működtetni még a legmelegebb napokon sem.

A szokatlan dizájn mögött nagy szakmai hozzáértés húzódik meg. A tervezők ugyanis jól tudták, hogy az épületek zölddel való árnyékolásának számtalan előnye van: egyrészt akkor árnyékolnak, akkor lombosak a növények, amikor tényleg szükség van rá, azaz nyáron, másrészt a növények párologtatnak, a párolgó víz pedig hőt von el környezetétől, vagyis az árnyékoláson túl is hűsít is.

Az sem mellékes szempont, hogy a zöld árnyékolás olcsó és fenntartható. A megfelelő eredmény elérése érdekében a növények trágyázására és időjárástól függően locsolására van szükség.

(goodshomedesign)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik