Otthon

Mesés ház lett az egykori pajtából Fertőrákoson

Eddig 13 épület kapta meg a Legszebb ház a Fertő-vidéken elismerést.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közösen eddig öt alkalommal hirdette  meg a  Legszebb Ház a Fertő-vidéken pályázatot.

A pályázat felhívására 2 évente kerül sor. 2008-ban lehetett először pályázni, legutóbb pedig 2016-ban. A tavaly meghirdetett pályázat keretében az épületek két kategóriában versenyezhetnek: a legszebb felújított épület a Fertő-vidéken (2011. után felújított) és a legszebb új építésű épület a Fertő-vidéken (2011. után épült). A második kategóriában nem érkezett díjazásra érdemes nevezés, így a helyi építészekből álló zsűri csak az elsőben hirdetett végeredményt.

Döntésük alapján a Fertő-vidék legszebb felújított épülete egy Fertőrákoson mesés lakóházzá átépített pajta lett, mely Schlosser Gábor tervei alapján készült.

A győztes ház minden részében megfelelt annak az elvárásnak, hogy a Fertő-táj Világörökségbe beillő épületeket újítottak fel, s amely tervezésékben, kivitelezésékben tükrözik azt az értékszemléletet, amely a világörökségi helyszínből elvárható.

A verseny kezdeteitől eddig összesen 13 épület kapta meg az elismerést, és tehette ki a Legszebb ház a Fertő-vidéken feliratú elismerő táblát. A következő Legszebb Ház a Fertő-vidéken pályázatot 2018-ban hirdetik meg.

Fotók: fertotaj.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik