Otthon

Saját kezűleg megépíthető az örök életű hobbitház

Alig 50 ezer forintnak megfelelő összegből épült meg a porta.

Az egykor művésztanárként dolgozó, ma farmerként élő Michael Buck az angliai Oxfordshireban lévő kertjének végébe évekkel ezelőtt álmodott meg egy hobbitházat, amit néhány éve meg is valósított.

Nyolc hónap alatt elkészült a ház

Nem volt szüksége különleges tervezési engedélyekre, mivel nyári otthonnak minősült a házikó. Kiment a kertbe, és kijelölte a ház helyét. Két évet töltött el azzal, hogy természetes és újrahasznosított anyagokat gyűjtsön az építkezéshez: például az egyik szomszédnál egy használaton kívüli épületből megmentette a padlót, és régi teherautók szélvédőit is hasznosította az építkezés során.

Nyolc hónapot vett igénybe, hogy saját kezével, minden segítség és elektromos szerszámok nélkül, puszta kézzel megalkossa álmát.

A technikát – mely az őskorból származik homok, agyag, víz, szalma és föld keverékével – könyvekből tanultam. Kiadás nélkül kívántam megépíteni a hobbitházat, de néhány hibás számítás költségeket eredményezett. Így is alig 150 fontba került a lakocska – mondta Buck.

A falak kötegelt nádból készültek, melyet sárral tapasztott ki. A tető szintén nád, az ajtóhoz, az ablakokhoz és a padlóhoz bontott anyagokat használt. A falakat mésszel és növényi színezékkel festette le.

Nincs semmi, de mégis minden van

A házban áram nincs – a mécsesek jól világítanak – , a vizet egy közeli patakból nyeri, a komposztáló WC egy különálló nádtetős házban van. Nincs bevezetve a gáz, fűteni egy épített kályhával lehet. A falak rendkívül jó hőszigetelők, és jól szellőznek.

Ha a karbantartás megfelelő – márpedig erre törekszem a jövőben – ez a ház akár az idők végeztéig is megmaradhat – nyilatkozta Michael.

A volt művésztanár az épülettel arra is szerette volna felhívni a figyelmet, hogy pénz nélkül, vagy minimális ráfordítással is lehet olyan házat építeni, amit nem terhel jelzáloghitel – amit senki sem szeret.

Fotók: Michael Buck

Via

Ajánlott videó

Olvasói sztorik