Otthon

Újra divatját éli a cserépkályha

Nyáron célszerű megépíttetni, hogy a hideg beálltával már élvezhessük a csempe melegét.

Korunk cserépkályháinak ősének a 12-13. századi német és svájci mesteremberek által kikísérletezett és felépített eredményét tekintjük. Kezdetben az agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat illesztettek, melyek a jobb hő megtartási funkció szerepét töltötték be, ezáltal növelve a fűtőteljesítményt.

Napjainkban reneszánszát éli ez az ősi mesterség, a hagyományos formák mellett egyre színesebb, díszesebb és egyénre szabottabb elképzeléseket valósítva meg.

A cserépkályha bármelyik otthonba ideális választás, hiszen amellett, hogy rengeteg előnnyel rendelkezik a többi fűtési módszerrel szemben, rendkívül dekoratív. A választás során azonban érdemes szem előtt tartani néhány szempontot, annak érdekében, hogy a cserépkályha tökéletesen illeszkedjen otthonunkba, és maximálisan eleget tegyen elvárásainknak.

  • Első lépésként érdemes a funkciót megvizsgálni, és olyan berendezést választani, ami igényeinknek megfelel, attól függően, hogy mekkora helyiséget kell fűtenie.
  • Érdemes jól átgondolni a berendezés helyigényét, mert gyakran jelent problémát a kis hely és kedvezőtlen elrendezés.
  • Rendkívül fontos szempont az esztétikus megjelenés, hiszen méreténél fogja jelentősen meghatározza a helyiség hangulatát, így stílusában, színvilágában a már meglévő berendezésekhez kell igazítani.

A cserépkályha adottságait akkor lehet igazán kihasználni, ha folyamatosan gondoskodunk arról, hogy a kályha használatban legyen, ugyanis így tudja igazán megmutatni a hatékonyságát. Ennél fogva a cserépkályha azoknak ajánlott, akik sokat és több helyiséget fűtenek folyamatosan.

A cserépkályha nem csak hatékony, de jóleső érzés körülülni zimankós téli estéken, amikor kint tombol a hideg. A mázas csempék dekoratívak és valódi díszévé válnak bármely helyiségnek, nosztalgiát csempésznek minden szobába.

Forrás: Kályhacsempe Manufaktúra – Fotók: Facebook – Cserépkályha/Varga Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik