Otthon

Uralkodó bútor a nappaliban a kandalló

Megvásárlása és beépítése előtt alapos tervezés ajánlott.

Bár messze még a fűtési szezon, hiszen a meleget most a nyári kánikulában érezzük, az otthonok átalakításának, a fűtés korszerűsítésének a hideg napok beálltáig van itt az ideje.

Télen-nyáron kellemes hangulatot áraszt

Tény, hogy a kandallók ma divatjukat élik, praktikus célokból – esztétika és fűtés – egyre több otthonban megtalálhatók. Az is tény, hogy a mai modern építésű házak építészetileg legfontosabb helysége a nappali, melynek legkiemelkedőbb eleme a kandalló. A kandalló a nappali leghangsúlyozottabb bútora, amely uralja a teret még akkor is, ha nem ég benne a tűz.

A megfelelően megválasztott kandalló a gazdaságos fűtés egyik alternatívája lehet, emellett pedig a hideg, barátságtalan hónapokban is kellemes hangulatot keltő, tetszetős berendezés. A klasszikus kandalló szénnel, fával és/vagy biobrikettel fűthető.

A kandallók beépítéséhez és a lakásban történő elhelyezéséhez nem csupán tüzeléstechnikai szakember, hanem lakberendező is szükséges.

Burkolat, stílus, elhelyezkedés

A kandallók burkolata és stílusa – modern, klasszikus vagy rusztikus – más-más stílusjegyeket hordoz, és mindegyiknek megvannak a meghatározó jegyei, elemei.

A szakemberek javaslata: a kandallók burkolatának kiválasztásánál lényeges, hogy harmonizáljon a nappali egyéb berendezési tárgyaival. Elhelyezés szempontjából a legkedvezőbb, ha a kandalló centrálisan helyezkedik el és közvetlen rálátást biztosít a kanapé vagy sarokgarnitúra felől.

A hősugárzás mellett igen fontos a kandallókban ropogó tűz látványa is, mely rendkívüli melegséggel tölti el a benntartózkodókat. Az újonnan épülő ház tervezési szakaszában ezért nagyon lényeges elem a kandalló kéményének és méreteinek a pontos meghatározása, meglévő otthon esetén pedig annak műszaki felmérése.

Milyen kandallót válasszunk?

Átlagosan 1 kW/óra kandalló teljesítmény 20 légköbméter kifűtésére alkalmas. Egy 6×6 m alapterületű, 3 m belmagasságú, tehát 108 légköbméteres szoba fűtéséhez 5-6 kW/óra teljesítményű kandalló szükséges, de ez az érték függ az épület hőszigetelésétől – mondják a szakemberek.

  • A kandallók általában szén- és fatüzelésre egyaránt alkalmasak. A jó kandalló külön beállítható barnaszén, brikett (kandallószén) vagy fa, illetve biobrikett tüzelési módra.
  • Ha takarékosan akarunk fűteni, válasszunk jó hatásfokú kandallót. A készülékek hatásfoka legalább 70% legyen.
  • A jó kandalló sok öntöttvas alkatrészt tartalmaz és jó minőségű bélésanyaggal készül. A burkolat sokféle változatban készülhet és gyakorta jelentős árkülönbséget is jelent. Egy brazil zsírkő borítás például a kandalló értékét megduplázhatja! Mindig vizsgáljuk meg, hogy a kandalló-térhez használt lemez megfelelő vastagságú-e, az illesztések és rögzítések megfelelő minőségűek-e?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik