Azt nem állítjuk, hogy a terrakotta cserépből készült minigrill nagy baráti társaság fogadásakor a legjobb, de meghitt hangulatban, kettesben vagy szűk családi körben valódi gasztronómiai kaland vele a sütés-főzés.
Ami külön jó az egészben, hogy egyszerűen és gyorsan készen leszünk a szerkezettel, és alapvetően elenyésző pénzügyi befektetést igényel.
Nézzük meg, hogyan készíthető el?
1. Vásárolj vagy vegyél elő otthon egy terrakotta cserepet. Nem baj, ha már használtad virágnak, a lényeg, hogy tisztítsd meg az esetleges szennyeződésektől.
2. Szerezz be könnyen vágható fémhálót, és vágd körbe úgy, hogy az agyagedény tetejével azonos legyen. Tedd félre, ezt majd később használod.
3. Helyezz a cserépbe alufóliát úgy, hogy az alsó – szellőztető – lyukat mindenképpen befedje, és magasságban oldalt is takarjon legalább a feléig.
4. Szórjál bele faszenet, és izzítsd be (ha kell a gyorsabb parázshoz, használj gyújtófolyadékot).
5. Ha már izzik, a fémhálót nyomjuk bele – rugalmasságánál fogva néhány centit lejjebb tolható a cserépben, így megszorul, stabillá válik. 10 perc alatt átmelegszik.
6. Nincs más dolgunk, mint ráhelyezni a grillezésre szánt alapanyagokat, kezdődhet a kaland.
Tanács: ha párolni is akarjuk a grillen lévő finomságot, fedőt is tehetünk a cserépre, de levegőt hagyjunk a füst és a pára elillanására. Az agyagedény nagyságát szabadon megválaszthatjuk – minél nagyobb, annál jobb!
Ha esetleg valami nem volt érthető, nézd meg a videót, itt láthatod a folyamatot.