Otthon

Ilyen volt – ilyen lett! Egy kiskert ötletes átalakítása két nap alatt

Olykor az egyszerű megoldások is nagy változást jelenthetnek.

Minden kerttulajdonos vágya, hogy legyen egy kis zug a kertben, ahová egy kicsit elvonulhat és nyugodtan elfogyaszthat egy teát vagy kávét egy könyvvel a kezében.

Az alábbi kert tulajdonosai is hasonlóképp gondolkodhattak, mikor a meglévő gazos kertjükből valami szebbet, könnyen kezelhetőbb, funkcionálisabb kialakítást szerettek volna megvalósítani. A költségkímélő megoldás is fontos szempont volt, de ha a végeredményt megnézzük, elmondhatjuk, hogy az átalakítással nem csupán a gyomoktól szabadultak meg, hanem egy kedvesen rendezett kerti oázissal gazdagodtak.

A felhasznált fólia, a homok és a kövek kombinációjának köszönhetően valószínűleg a nem kívánt gyomokkal valóban nem kell többé bosszankodnia senkinek, aki e mellett a megoldás mellett dönt. Ha mégis néhány kósza gyom átküzdené magát, akkor ecet és forró víz segítségével  könnyen kiirtható. Ez az átalakítás mindenkinek javasolható, aki  gyorsan és költséghatékonyan szeretne valami szépet létrehozni a kertjében.  Tartós és és egy hétvége alatt kivitelezhető.

Ha kedvet kaptunk, kezdjünk hozzá!

Először is a  gyomnövényektől kell megszabadulni.  Kicsit át kell forgatni a talajt, és alaposan ki kell tisztítani a területet. Ez  talán a legkellemetlenebb része munkának, főleg ha  agyagos talajjal állunk szemben.

Egy vastag fóliával terítsük le e területet, így biztosak lehetünk benne, hogy a későbbi gyomosodást megakadályozzuk. A talaj kiegyenlítése érdekében döngöljük le alaposan, így biztos megfelelő felületet kapunk.

A tereprendező anyagon terítsünk szét annyi homokot, hogy jobban tapadjanak a kövek, kavicsok.

A betonköveket ízlés szerint helyezzük el. Mindezek mintába rendezése is lehet többféle, úgy, mint ahogyan a kövek közötti hézagok is. Arra figyeljünk, hogy a kialakított területre biztonságosan el tudjunk majd helyezni széket és asztalt.

Miután a kövek megtalálták a helyüket,  a rések kitöltése következik. A tereprendező réteg tetejét egy kevés fahánccsal szórjuk le. Egy kis vizet permetezhetünk rá,  hogy megszabaduljunk a portól és jobban megtelepedjenek a kövek.

Végül néhány zsák kaviccsal töltsük ki a kövek közötti szakaszokat.

E végeredményt látva elmondhatjuk, hogy a gyomnövénnyel tarkított kertből  egy igen jól hasznosítható kültéri kuckó lett, ami nem terhelte meg túlzottan a pénztárcánkat sem.

Via/hometalk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik