Belföld

MSZP: cinikus és álságos a kormány hajléktalan-programja

A párt főpolgármester-jelöltje szerint a közterületekről való kitiltás helyett az újrakezdést kellene segíteni.

A Belügyminisztérium honlapján olvasható törvénytervezet értelmében a közterületet nem rendeltetésszerűen használók kitilthatók lennének onnan, de ez nem megoldás – mondta Horváth Csaba hétfőn sajtótájékoztatón. Szerinte egyéniesítésre, mentorprogramra van szükség, a hajléktalanokat az újrakezdéshez kell segíteni. A kormány elképzelése a közterületről kitiltással álságos, cinikus és embertelen – fűzte hozzá. Szerinte a rendészeti kezelés nem előzi meg a problémát, mert az a társasházak lépcsőházaiban újratermelődik.

Országszerte 10-12 ezer ember kénytelen az utcán élni, az összes hajléktalan negyede – mondta Horváth Csaba. A főpolgármester-helyettes szerint a budapesti hajléktalanok zöme nem fővárosi, máshonnan érkeztek a könnyebb élet és a jobb ellátórendszer reményében. Ezek számát fogja gyarapítani több tízezer olyan ember, akik már 90 napnál régebben nem fizetik devizahitelüket, s ha a kormány nem segít nekik, a kilakoltatási moratórium megszűnte után utcára kerülnek – mondta Horváth Csaba.

Kórozs Lajos, a szociális tárca előző államtitkára szerint a BM elképzelése több problémát felvet. A közterület rendeltetésellenes használatának meghatározása nehézkes, a szabályszegők pénzbüntetése behajthatatlan. Mivel a kormány az önkormányzatokra bízná a részletek szabályozását, s a ki nem fizetett bírság elzárásra változtatásáról is nekik kellene rendelkezniük, amire viszont csak a bíróságnak van joga – mondta Kórozs.

A szocialista politikus szerint az előző kormány idején elkészült hajléktalan-koncepciót kellene inkább megtárgyalnia a kormánynak. Először az elhelyezésről és ellátásról kellene gondoskodni. Az MSZP kíváncsi arra, mennyi pénz lesz a jövő évi költségvetésben a hajléktalan-ellátásra. Felróják a kormánynak, hogy a nyári határidő ellenére még mindig nem utalta át a támogatást a krízisellátásban közreműködő szervezeteknek. Honnan lesz pénz a diszpécser-szolgálatokra, krízismentőkre, ételre-italra, mi lesz a szociális munkások sorsa – sorolta a kérdéseket Kórozs Lajos. Szerinte egyébként azért is rossz a közterületről kitiltás terve, mert a lépcsőházakba beszoruló hajlék nélküliekkel elveszítik a kapcsolatot a szociális munkások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik