Mobil

Már nem kell sokat várni a szupergyors mobilnetre

Korábban már mi is többször írtunk róla, hogy milyen előnyöket hozhat a következő generációs mobilnet, az 5G, amire a hétköznapi felhasználóknak még 2020-ig várniuk kell. A hálózatok magukban még nem lesznek elegek ahhoz, hogy a szupergyors internet használható legyen az okostelefonokon, ahhoz a gyártóknak is kompatibilissé kell tenni készülékeiket 5G-s modemchipekkel.

A Huawei még év elején jelentette be, hogy egy házon belül fejlesztett mobilhálózati chipkészletet fognak használni, amit az idei MWC-n meg is mutattak, de egyre több a bejelentés és pletyka a többi gyártóval kapcsolatban is.

Belsős források szerint az Apple 2020-as iPhone-modelljeit az Intel által gyártott chipekkel teszi 5G-kompatibilissé. Az Intel jelenleg is dolgozik még a 8060 elnevezésű lapkán, de már tervben van a 8161-es elnevezésű, 10 nanométeres lapka is, vélhetően ezt kaphatják meg a 2020-as iPhone-ok. A források szerint az Apple B-terve a MediaTek lesz, ha az Intellel valamilyen okból kifolyólag nem sikerülne megegyezni. Feszültséget keltett ugyanis a két cég közt, hogy a 8060-as modem prototípusa túlmelegedést idézett elő a tesztkészülékekben.

A Qualcomm bemutatta az első 5G-s mobiltelefont
Egy gigabites sebességet produkált a referenciakészülék.

Az Intel nagy konkurensének számító Qualcomm egy hónapja jelentette be, hogy kiadja az X50 névre keresztelt 5G-modemet, a felhasználók jövőre pedig legalább két 5G-s csúcsmobilt is várhatnak, a bejelentésben olyan partnereket említettek, mint az LG, a Xiaomi, a Vivo, a Sony és a OnePlus.

Az 5G várhatóan 2020-ra lesz publikusan is elérhető, és a Huawei jóslatai szerint megjelenésével minden eddigi szabványt ki fog ütni: a 3G, 4G, wifi helyett fog globálisan “uralkodni”. Ezzel bekövetkezik a mobilpiac 3. paradigmaváltása az 1G majd a 3G megjelenése után. Az 5G egyben több mint a következő generációs kommunikációs szabvány, hiszen egyesíteni fogja a mobil és vezetékes kommunikációt, megszűnik az átmenet mobilnet és wifi között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik