Mobil mobilteszt

Szülők riadó: itt a tökéletes telefon gyerekeknek

Két sajátmárkás telefonnal készül a nyárra a Vodafone, olyan készülékekkel, amin még az internet- és mobilhasználati szokások is kedvünk szerint variálhatóak, így ideális választás lehet az olyan szülőknek, akik kifejezetten a gyerekek számára keresnek olyan okostelefont, amin egész jól kordában tartható, hogy a gyerkőcök mit és mennyi ideig használhatnak.

A Vodafone Smart N9 és Smart N9 lite telefonról annyit tudni hivatalos forrásokból, hogy „a németországi Vodafone tervezte és tesztelte őket, azzal a céllal, hogy ügyfeleinek díjnyertes, világszínvonalú dizájnt és kompromisszummentes minőséget biztosítson a lehető legjobb áron” – nagy szavak, de a jó árat tényleg sikerült belőni, a többiben meg ingatlanos szakzsargonnal élve: van lehetőség.

A KÜLSEJÜKBE NEM SZERETSZ BELE

A világszínvonalú dizájn esetében például adott az opció, hogy az ember vegyen hozzá egy tokot. Már ha lesz hozzá kiegészítő, de valójában az sem nagy veszteség, ha valamilyen univerzális toknak hívott zsákba kerül a telefon. A belépő szintnél mindig nagy kérdés, hogy mivel lehet alacsonyan tartani az árakat, és általában a külső és az anyaghasználat az első „áldozat”, nincs ez másképpen ezeknél a készülékeknél sem.

A fekete, hátlapjával kissé hullámos hatást keltő N9 lite egyedül a gombok tájékán mutat eleganciát, a fehér és fémes hátlapú N9-nél pedig a lelki szemeink azonnal ezernyi karcot és ujjlenyomatot vizionálnak az ezüst/alumínium borításon, de jó hír, hogy a hátlap első ránézésre sokkal sérülékenyebb, mint amilyen a valóságban. A készülékek előlapjától viszont szintén nem fogunk elájulni, hiszen mindkét modell egy néhány évvel ezelőtti középkategóriás Samsung vagy Huawei telefon dizájnját idézi.

Galéria
Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

MI VÁR RÁNK A BURKOLAT ALATT?

A bevezetőben szóba kerülő kompromisszummentes minőség az Android Go-t jelenti, a legfrissebb 8.1 Oreo fut mindkét telefonon, ami azt jelenti, hogy ezek a készülékek még jó két éven át biztos megkapják a különböző frissítéseket. A mobilok 16 GB belső tárhellyel kerültek a dobozukba, ami SD-kártyával 32 GB-ig bővíthető, illetve Mediatek processzor és 1 GB (N9 lite), illetve 2 GB (N9) RAM vár mindenkire.

A kamerák terén érdemes felkészülni arra, hogy nem feltétlenül az itt készült képekkel fogunk nevezni fotópályázatokra, de legalábbis biztos, hogy növeli a kreativitást, ha olyan fotókat szeretnénk lőni, amik felveszik a versenyt a csúcskategóriás mobilok felvételeivel. Az ujjlenyomatolvasós N9-be 13 MP-es hátlapi és 8 MP-es előlapi kamera került, napfényben és közeli témával elég jó képek készíthetők vele, szürkületben viszont már nem annyira. Az N9 Lite 8 MP-es hátlapi, és 5 MP-es előlapi kamerájával pedig már napfényben is érdemes egy kicsit ügyeskedni beállításokkal, ha tényleg értékelhető fotóra vágyunk.

Nem erőművek, de az Androiddal szépen megbirkóznak – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

HA KORDÁBAN TARTANÁNK A KAMASZOKAT

Amiben viszont tényleg jó mindkét modell, azok az internetkorlátozási lehetőségek, amik tökéletes kiskamasz-telefonná varázsolják ezeket a készülékeket. Legalábbis addig, amíg a gyerek rá nem jön a szülő PIN-kódjára, úgyhogy érdemes nem a születési dátumot, vagy egymás után következő számokat megadni, ha komolyan akarjuk venni a szigorításokat.

Mikor sok gyereknek a szobafogság már igazi jutalom, marad az internetmegvonás, a Vodafone készülékei pedig partnerek ebben, ugyanis a Beállítások/Szülői felügyelet opció alatt testre szabható, hogy hánytól ne lehessen elérni a Youtube-ot vagy más alkalmazásokat, esetleg a Play-áruházat, sőt időkorlát is bevezethető, ezzel megszabva, hogy meddig lóghat a neten a gyerek.

A szülői felügyelet opcióval érdemes ésszel bánni – Forrás: Csanádi Márton / 24.hu

Ez egy szimpla nevelési kérdés, viszont az már a gyerek magánéletéhez való jogát sértheti, ha folyamatosan nyomon követjük. A Szülői felügyeletnek köszönhetően ez a Black Mirror-t idéző funkció is elérhető: a szülő a saját készülékén a Google Maps-en pontosan láthatja merre jár a készülék, avagy hol késik a gyerek. Vannak helyzetek, mikor ez jól jöhet, de ezen funkció esetében érdemes mértékletesnek lenni, ésszel használni, ugyanis ha „visszaélünk” vele, csak azt érjük el, hogy a gyerek „véletlenül” mindig máshol hagyja a telefont, és pont akkor nem lesz nála, mikor igazán szükség lenne rá.

Ami viszont tényleg hasznos: az SOS-üzenetek és segélyhívások egyszerű használata, ami az idősebbeknek teheti vonzóvá a telefont.

AKÁR NULLA FORINTÉRT

A lehető legjobb ár pedig azt jelenti, hogy aki Vodafone előfizető, és a csomagjához új készüléket választana, amiért nem akar sokat fizetni, esetlegrészletre venné, akkor ez a két készülék jó megoldás lehet. A Smart N9 egy összegben 41 790 forint, a Smart N9 lite pedig 29 190 forint, de különféle konstrukciókkal és hűségvállalásokkal mindkettő megszerezhető nulla forintért is.

VODAFONE SMART N9 SPECIFIKÁCIÓK:

Kijelző: 5,5 colos IPS LCD, 720 x 1440 pixel (18:9)
Chipset: Mediatek MT6739WA
RAM/ROM: 2 GB RAM, 16 GB (32 GB-ig bővíthető)
Hátlapi kamera: 13 MP
Előlapi kamera: 8 MP
Akkumulátor: Li-Ion 2900 mAh
Operációs rendszer: Android 8.1 (Oreo)

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

VODAFONE SMART N9 LITE SPECIFIKÁCIÓK:

Kijelző: 5,34 colos IPS LCD, 480 x 960 pixel (18:9)
Chipset: Mediatek MT6739WA
RAM/ROM: 1 GB RAM, 16 GB (32 GB-ig bővíthető)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 5 MP
Akkumulátor: Li-Ion 2450 mAh
Operációs rendszer: Android 8.1 (Oreo)

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik