Mobil mobilteszt

Ez a csúcstelefon még stresszoldónak is tökéletes

A HTC U12+ csúcstelefon sok kérdést felvet, például azt, hogy miben nyújt többet U12-nél? Nos, a válasz egyszerű: mindenben. Amíg más gyártók hajlamosak kihozni egyszerre több eltérő felépítésű készüléket, vagy a meglévő modell után pár hónappal újra kiadni egy Plus jelzővel ellátott verziót néhány előremutató változással, addig a HTC nem szórakozott, piacra dobott egyetlen csúcstelefont, és ebbe pakolt bele mindent. Dupla kamerát, Edge Sense 2-t, menő hangrendszert és pluszban még szép is lett a készülék – de vegyük ezeket szépen sorra részletesebben is.

Forrás: Juhász Edina / 24.hu

ÁTTETSZŐ TELEFON

Utoljára a Nokia 3210-esemen volt áttetsző tok, jól is mutatott rajta, most viszont gyárilag lehet az embernek olyan telefonja, ami belátást enged a rendszerbe. Nem állítjuk, hogy ez hatalmas extra lenne, de a tucat megoldásokhoz képest mindenképpen üdítő látvány. Az áttetsző kék mellett feketében és pirosban elérhető a készülék, ráadásul nem sima színeket kell elképzelni, hanem színváltósakat, vagyis a piros az néha rózsaszínes arany, a fekete pedig sokszor inkább szürkés árnyalatú – mármint hátul, mert az előlapot a 6 colos, 18:9-es arányú képernyő foglalja el.

A fekete és a piros verzió nem átlátszó, csak a kék – Forrás: HTC

DUPLA KAMERÁK

A HTC ezzel a készülékkel nemcsak azt szerette volna elérni, hogy olyan telefont mutasson, amivel beszállhat az egyébként elég komoly „melyik telefonnal tud egy csecsemő is művészi képeket készíteni” versenybe, de a videózást is új szintre emelték. A U12+ nemcsak hátul, de elől is duálkamerát kapott. A hátlapon egy 12 megapixeles széles látószögű és egy 16 megapixeles telelencsét találunk, amivel kétszeres optikai és tízszeres digitális nagyítás érhető el.

Ez a kép például a HTC U12+-szal készült – Forrás: Juhász Edina / 24.hu

Elől két 8 megapixeles kamerával lehet javítani a szelfiken, a videózást pedig olyan funkciók tökéletesítik, mint az egy érintéses autozoom. Ennek lényege, hogy videózás közben elég csak óvatosan hozzá érni a kijelzőhöz, hogy elkezdjen lassan közelíteni a témára. Kivéve, ha nem megy olyan óvatosan az érintés, ilyenkor ugyanis a téma nem szépen lassan közeledik, hanem azonnal az ember arcába csapódik.

Ami lehet egyfajta rendezői bravúr, például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal penészes húsüzemes videóiban határozottan működhetne a penészes áru hatásos bemutatására.

Az, hogy a zoom csúszka kissé túlérzékeny a fotózásnál is zavaró: a kétszeres zoom után olyan, mintha egyből a tízszeres jönne, pedig vannak még közte fokozatok, csak kicsit nehéz őket előcsalogatni. A videós élményt viszont nem csupán a sima zoom, de a sonic zoom is javítja, amivel koncerten például kiszűrhető, hogy azt hallja vissza az ember, amiről a mögötte állók beszélgetnek – ezzel a funkcióval ugyanis meggyőzhető a telefon, hogy a hang forrására koncentráljon felvételkészítés közben.

EDGE SENSE 2

Az Edge Sense már a gyártó az előző generációs készülékeiben megjelent, a lényege pedig, hogy a telefon oldalát kell szorongatni, hiszen így is elérhetők bizonyos funkciók. Ezt a megoldást most tovább fejlesztették, és ettől sokkal élhetőbb lett az U12+. Az Edge Sense 2-nél már nem csak a szorongatás, de a dupla érintés is működik. Az eddig is hatásos volt, hogy nyomásra aktiválódott a kamera, és így exponálni is lehetett, ez viszont most kiegészült azzal, hogy sokkal könnyebb lett az egykezes használat, ami a 6 colos kijelzőnél előny, ráadásul nagyon jól személyre lehet szabni, és

még azt is tudja a rendszer, hogy melyik kezét használja az ember.

A készülékről ugyanakkor eltűntek a klasszikus gombok, helyettük nyomásérzékeny megoldásokat kapunk. Elsőre ugyan nevetségesen hangzik a nyomásérzékeny gomb kifejezés, hiszen a gomb lényege, hogy meg kell nyomni, de itt fizikailag nem történik semmi, viszont a telefon reagál az érintésre.

Azt hihetnénk, hogy az egész csúcsa az Edge Sense Launcher a körkörös megjelenésével, ami kifejezetten könnyen kezelhetővé teszi az egész telefont, de aztán jön az a funkció, ami pontosan tudja, hogy mikor fordulhat el a kijelző és mikor nem, ami az ágyban olvasás közben igazi főnyeremény.

Képen nem látszik, de a nyomásérzékeny Edge Sense 2 elég nagy királyság a széleken – Forrás: Juhász Edina / 24.hu

HTC U12+ SPECIFIKÁCIÓK:

Kijelző: Super LCD6, 1080 x 2280 pixel (18:9)
Chipset: Qualcomm SDM845 Snapdragon 845
RAM/ROM: 6 GB RAM, 64/128 GB (400 GB-ig bővíthető)
Hátlapi kamera: 12 MP (f/1.8, 1.4µm, Dual Pixel PDAF) + 16 MP (12 MP effective, f/2.6, 1.0µm)
Előlapi kamera: 2 x 8 MP (f/2.0, 1.12µm)
Akkumulátor: Li-Ion 3500 mAh
Operációs rendszer: Android 8.0 (Oreo)

A HTC U12+ hivatalosan június végén érkezik Magyarországra, az ára valahol 260 ezer forint környékén alakul majd, a szolgáltatóknál pedig valószínűleg ennél jóval olcsóbban is hozzá lehet majd jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik