Mobil

7 dolog, ami megtörténhet velünk a halálunk után

Egyre több futurisztikus megoldás jelenik meg a temetkezési iparban is: földbe eresztett hagyományos koporsók helyett egyesek inkább az űrbe lőnék, esetleg az óceán mélyére küldenék hamvaikat, netán egy spórákkal teli ruhába szánják a testüket, hogy abból gombák falatozzanak.

Minden átalakulóban életünkben, így nem feltétlenül meglepő, hogy az életünk végi hagyományok is. A Futurism szerzője szerint ugyanis a jövőben a temetések sem lesznek olyanok, mint eddig, a hagyományos koporsók helyett máshol nyughatnak hamvaink – már ha a pénztárca megengedi. Farnaz Khatibi Jafari biológus egy korábbi TED-előadásában is mesélt arról, hogy az emberiség hajnala óta körülbelül 100,8 milliárd ember távozott az élők sorából, ez a szám évente a világ népességének 0,8 százalékával növekszik, és vészesen fogynak a szabad sírhelyek. Ezért is jönnek az alternatív megoldások.

1. KILŐNEK MINKET AZ ŰRBE

Az Egyesült Államokban már valódi trend, hogy a hamvakat az égbe, egyenesen a sztratoszférába lövik. A Mesoloft olyan szolgáltatást nyújt, amivel 32 kilométer magasságba juttatják a hamvakat egy ballon segítségével. A cég vezetője, Alex Clements így kommentálta ötletét a Popular Science-nek :

Szerintem az emberek megunták, hogy egy fadobozba temessék őket a föld alá.”

A 32 ezer méteres magasság elérése után egy Arduino alapú robot engedi ki a csomagot a semmibe, a „ceremóniáról” pedig felvétel is készül, amit a családtagok és a barátok megőrizhetnek. A cég honlapján az is olvasható, hogy ezzel a nem jut szennyezés a levegőbe, hiszen a hamvak sterillé válnak a hamvasztás során. (Ezt az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal rögzítette 1997-ben.)

A San Franciscó-i Elysium Space pedig egyenesen az űrig repíti a porrá lett testet 2500 dollárért (körülbelül 700 ezer forintért). Az ex-NASA-dolgozókból és temetési szakértőkből alakult cég az elhunyt családjának egy kapszulát küld, amibe beletölthetik a hamvakat. A cég utána a SpaceX Falcon 9 rakétáival juttatja az űrbe a csomagot, ami két évig kering a Föld körül,

majd visszajut a légkörbe, hogy hullócsillagként végezze.

2. FUTURISTA BUDDHISTA TEMPLOMBAN NYUGSZUNK

Japánban a temetkezési szolgáltatások rendkívül drágák, de a Ruriden nevű futurisztikus temetőben egy megengedhetőbb alternatíva is elérhető. A Koukokuji buddhista templomban rengeteg kis szekrény alkot falat, amelyben külön, LED-fénnyel világító Buddha-szoborral ékesített rekeszt lehet vásárolni. A halottak nyughelyén több mint 2000 ilyen kis szobor alkot falat.

Forrás: AFP

Egy ilyen kis szekrény 6600 dollárba kerül és évente 80 dollárt kell fizetni a bérlésére. Ez sem olcsó, de Japánban egy átlagos temetési ceremónia egyébként akár több tízezer dollárba is kerülhet.

Arról pedig tavaly nyáron írtunk, hogy már egy Pepper robot is képes buddhista szútrákat szónokolni, és levezényelni egy temetést. A 120 centiméter magas, 28 kilogramm súlyú Pepper a világ első olyan robotja, ami képes az emberek érzelmi reakcióinak és testbeszédének olvasására. A Nissei Eco szoftvere papot csinál belőle, így Pepper mindemellé csuhába öltöztethető, és élőben streamelheti az eseményt azoknak, akik nem tudnak jelen lenni a búcsúztatón.

3. GYÉMÁNT LESZ BELŐLÜNK

Manapság már többen is foglalkoznak szintetikus gyémántok előállításával, az iparban pedig egyre elterjedtebb a LifeGem nevű cég módszere, akik 13 ezer dollárért egy ipari gép segítségével gyémántot állítanak elő földi maradványainkból. Ebbe aztán lézeres megoldással egyedi azonosítót, vagy az elhunyt nevét is bele tudják dolgozni.

Az emlékgyémántot aztán a hozzátartozók hordhatják ékszerként,

vagy elhelyezhetik azt egy kiemelt helyen. Egyébként a Fővárosi Temetkezési Intézetnél is elérhető ez a kegyeleti szolgáltatás, mivel Magyarországon is jelen van a LifeGem.

4. KORALLZÁTONYBAN ÉLÜNK TOVÁBB

Ha halálunk után is hasznos célt kívánunk szolgálni, mondjuk a víz alatti ökoszisztémák védelmét, akkor a föld helyett egy mesterséges korallzátonyba küldhetjük nyugovóra a testünket. Az Eternal Reefs nevű cég az óceán mélyén kínál megnyugvást szolgáltatásával: speciális cementkeveréket adnak a hamvainkhoz, amiből aztán korallzátonyszerű labdákat faragnak, hogy az élőlények ott találjanak menedéket. Világszerte 70 országból már több mint 700 ezer ilyen cementlabda került már a vízbe.

5. GOMBÁK EMÉSZTIK FEL TESTÜNKET

A vizuális típusok számára ez az ötlet már leírva is borzalmasnak tűnik, meg amúgy is, mi együk meg az ételeket, és ne fordítva. Jae Rhim Lee, a Coeio vezetője és művésze egy TED-előadáson beszélt arról, hogy az emberi testben rengeteg olyan mérgező anyag van, ami halálunk, vagy hamvasztásunk után a környezetet károsítja. Az ő megoldása az Infinity Burial Project (Örök Temetés Projekt), aminek az úgynevezett Infinity Mushroomok, Örök Gombák adják az alapját.

Ezek a gombák bontják le és méregtelenítik a holttestet.

Lee méregtisztító, ehető gombákból választotta ki azokat, amik a leghatékonyabban bontják le a körmöt, a hajat, és a bőrt, a saját testéről gyűjtött alapanyagokon képezte őket. A projekt nem öncélú, a lebontókultúra mozgalom része, aminek keretén belül több olyan organizmust próbálnak alkotni szakértők, amik lebontják és méregtelenítik a testet, ezzel tehermentesítve a földet saját mérgeinktől.

A 2011-es előadáson már viselte az általa tervezett különleges, nindzsaszerű temetési egyenruha prototípusát, amit gombaspórák töltenek ki, ebben temetik el a testet. Lee azóta megalapította a Coeio nevű céget, ami már élesben nyújtja a szolgáltatást, egy Dennis White nevű férfi volt az első kliensük, aki a gombás temetési ruhában kívánt nyugovóra térni.

A Coeio oldalán egyébként 1500 dollárért (kb. 400 ezer forint) bárki megvásárolhatja a halálruhát,  aminek az alapötletén túl már csak az hangzik bizarrabban, hogy S-M-L méretekben választható kétféle – fekete és természetes – színben.

6. ÚSZÓ SZIGETEN TEMETNEK EL

Az elemzők szerint 2050-re Ázsiában minden negyedik ember 60 év feletti lesz, az urbanizáció pedig vészes mértékben gyorsul, így egyre több lesz a halott és kevesebb a hely. Hong Kongban a népesség 90 százaléka a hamvasztás mellett dönt, évente pedig 500 ezren halnak meg.

Az építészeknek és várostervezőknek új jellegű kihívásokkal kell szembenézniük, aBREAD Studio például egy úszó temetőt tervezett, ami technikailag még nem érhető el, de amennyiben elkészül 370 ezer halott számára lesz benne hely. A feng shui elvei szerint rendezik be, bambuszkertekkel együtt. Így a víz is hasznos területnek számít a jövőben, ha temetésről lesz szó.

Forrás: BREAD Studio

7. DIGITÁLIS AVATÁRKÉNT ÉLÜNK TOVÁBB

Eddig sokat beszéltünk a fizikai valónkról, de ott van még az elme is. Az elmúlt évek során a techcégeket foglalkoztatni kezdte az úgynevezett „digitális avatár” gondolata. A 2014-ben indult Eterni.me már egy olyan létező és aktív projekt, ami azzal az ígérettel indult, hogy elkészíti a digitális másunkat, aki a halálunk után is tovább él. Eddig több mint 40 ezren iratkoztak fel a zárt béta programba, tehát már ennyi ember virtuális másán dolgoznak a kutatók és fejlesztők.

A halál biztos – hirdeti az oldal – de mi lenne, ha avatárként örökké élhetnénk, és az emberek interakcióba léphetnének az emlékeinkkel, történeteinkkel és ötleteinkkel, mintha beszélnének hozzánk? Ambiciózus terv, ám hozzá kell tenni, hogy a technológia még gyerekcipőben jár – a témáról itt írtunk hosszabban.

Csak idő kérdése, és halottak lephetik el a Facebookot
Az évszázad végére több lesz a halott, mint az élő profil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik