Mobil

Egy fejlesztés rázhatja fel az egész mobilpiacot

Más mobilgyártóknak is elkezdheti árusítani a Samsung az általa fejlesztett Exynos chipeket a jövőben, többek közt a kínai ZTE-nek, akik jelenleg hadilábon állnak az amerikaiakkal. Az Exynosszal így a MediaTek és a Qualcomm chipekkel versenyeznének, utóbbi az elmúlt években vált rendkívül dominánssá a piacon. Az Egyesült Államokban és Kínában piacra kerülő Galaxy S9 és S9 Plus készülekekben is a Qualcomm Snapdragon 845 chipje dolgozik, míg a többi régióban a dél-koreaiak saját Exynos 9810-es lapkája kerül az eszközökbe.

Kinyírhatták az egyik legnagyobb kínai mobilgyártót
A ZTE felfüggesztette fő tevékenységeit.

2019-ben viszont minden megváltozhat, források szerint a Samsung több mobilgyártóval is tárgyal annak érdekében, hogy bővítse mobilchipjeinek felhasználási körét. Ami nem is lenne meglepő lépés, hiszen a felhasználói oldalról majdnem ugyanazt nyújtja, amit a Qualcomm csúcsprocesszorai.

Különbség viszont, hogy az Exynos kevésbé energia hatékony, és nem támogatja a HDR videók felvételét – a Snapdragonokkal felszerelt Galaxy S9-ben egyébként le is tiltották ezt a funkciót, hogy megmaradjon a különböző chipekkel ellátott modellek egyezősége. Az Exynos chip továbbá csak GSM-et támogat, ami az Egyesült Államokban lehet problémás, a kínai gyártóknak viszont életmentő lehet, többek közt a ZTE-nek, akik ht évig nem importálhatnak semmilyen alkatrészt a telefonjaikba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik