Mobil

Most az Apple másolja a Samsungot

A Samsung még a januári CES-en jelentette be, hogy megalkották az első microLED tévéjüket, nagyjából két hete pedig már arról számoltunk be, hogy az egészen új technológián alapuló készülék már idén nyáron megvásárolható lesz. A Bloomberg értesülései szerint ugyanakkor nemcsak a dél-koreai vállalat dolgozik ezzel a megoldással, de az Apple is ilyen képernyőt tervez a jövőben megjelenő készülékeibe.

Nyáron jön a Samsung felfoghatatlanul nagy tévéje
Nemcsak hatalmas, de tudja a 8K-t, ráadásul vadiúj technológiával készült.

A cégek a microLED technológiát egyértelműen az egyre népszerűbb, de még mindig költséges, és az LG által gyártott OLED alternatívájának szánják. Az új megoldás nem a konkurencia által használt organikus diódákra épül, itt a képernyő minden pixelje mögött egy színes, mikrométerben mérhető miniatűr LED kapott helyet, így nincs szükség háttérvilágításra és színszűrőkre.

Az önálló fénykibocsátásra képes apró LED-ek ráadásul egyenként vezérelhetők, ami lehetővé teszi a korábban csak az OLED-re jellemző tökéletes fekete és a végtelen kontrasztarány megjelenítését is.

Az új képernyőtípus persze azért is fontos az Apple-nek, mert így a termékei egy újabb kritikus alkatrészének gyártását veheti a saját kezébe, és nem kell egy másik vállalat technológiájára támaszkodnia. Ugyan a microLED gyártása legalább olyan problémás, mint az OLED képernyőké, ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy kevésbé költséges, mint az organikus diódákat használó kijelzőké, ráadásul ezzel a technológiával bármilyen méretben lehet képernyőket gyártani.

Utóbbinak hála az almás cég nemcsak a mobileszközeinél, de akár a hordozható és asztali gépeinél is használhat microLED kijelzőket, aminek megvan az az előnye, hogy háttérvilágítás és színszűrők hiányában még a korábbinál is jóval vékonyabb képernyők előállítására lesz lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik