Mobil

Fény derült az Android P pár újdonságára

Pár napja írtunk róla, hogy az Android P fejlesztői előzetese hamarosan elérhetővé válik, ez pedig hamarabb bekövetkezett, mint gondoltuk volna: a Google már szerdán kiadta, és természetesen egyelőre Pixel készülékeken érhető el. Ugyan a hivatalos bejelentésre a következő, májusban esedékes I/O fejlesztői konferenciáig várhatunk, de a fejlesztők már elkezdhetik tervezni, hogyan készítsék elő alkalmazásaikat az újdonságokra.

A rendszer támogatja az olyan széltől-szélig terjedő kijelzőket, amikbe benyúlik az iPhone X-ről másolt „notch”-nak nevezett kis kamerasziget, a Google kifejezésével élve „kijelzőkivágás-támogatást kap”. Ez azért fontos, mert egyre több gyártó ered az Apple nyomába és másolja le ezt az elemet. Az operációs rendszeren belül ki lehet majd választani, mekkora legyen a „kivágás”, a kezelőfelület pedig ehhez mérten jelenít meg információkat – arra a részre, ahová a sziget benyúlik, nem kerülnek fontos információk.

Forrás: Google

Változik az értesítési rendszer is az előző két verzióhoz képest. Az Android P értesítésekben megjelenő üzenetre rögtön lehet válaszolni, elérhető lesz a gyorsválasz funkció. Az Oreóval bevezetett értesítési csatornák beállításait is egyszerűbben kezelhetjük. A P már támogatni fogha a WiFi 802.11mc protokollt, amivel lehetővé válik az akár 1-2 méteres pontosságú beltéri helykövetés: az appok a wifi-routerekhez képest tudják majd meghatározni helyüket, ezáltal érzékelik az épületen belüli mozgást is.

Mivel ez fejlesztői előzetes, egyelőre főleg a fejlesztők számára érdekes újdonságokról tudni. Például arról, hogy a P több kép- és videókódeket támogat, korlátozott lesz az appok hozzáférése a kamerához és a mikrofonhoz, és kap egy multi-kamera API-t (fejlesztői készletet) is, támogatja a kettő vagy több szenzorból érkező kép kezelését.

Egy rendkívül fontos újítással jöhet az Android P
Korlátozást kaphatnak a háttérben futó appok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik