Ez lehet az okostelefonok jövője

Még csak koncepció, de a kínaiak megmutatták, hogy mire számíthatunk a jövőben.
Kapcsolódó cikkek

A kínai Vivo már az idei CES-en nagyot villantott, mikor az olyan jelentős gyártókat beelőzve, mint az Apple vagy a Samsung mutatott be egy olyan készüléket, ami a világon elsőként tartalmazta a Synaptics jelentős fejlesztését, a Clear ID névre keresztelt, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó szenzort. A technológia lényege, hogy már nem kell külön gombot megérinteni, hogy a készülék feloldja a telefonzárat, hiszen a szükséges adatok beolvasására már maga a képernyő is képes.

A Las Vegas-i kütyüexpón a Vivo már egy működő készüléket mutatott be, és a kínaiak a barcelónai Mobil Világkongresszusra (MWC) is kivittek egy olyan koncepciótelefont, ami egyes megoldásaiban már

előrevetíti, hogy mit várhatunk a közeljövőben a mobilok terén.

Az Apex nevű készülék egyik fontos újdonsága az úgynevezett Half-Screen In-Display Fingerprint Scanning Technology, azaz a képernyő legalább felén elérhető ujjlenyomat-olvasó technológia, ami a januári megoldás továbbfejlesztett változata, ami lehetővé teszi, hogy a képernyő egy meghatározott részét megérintve oldjuk fel a képernyőzárat.

Ez nemcsak kifejezetten kényelmes megoldás, de egyben egy újabb jelentős lépés abba a sokak által vágyott irányba, hogy a telefon teljes kávamentes legyen és az előlapot csak a képernyő foglalja el. Utóbbit teszi lehetővé az is, hogy a többi gyártóval ellentétben a Vivo az előlapi kamera szenzorjait is eltüntette a mindenki által használt helyről: a fényképezőgép a telefon tetejére került, méghozzá egy külön kis foglalatba, ami gombnyomásra emelkedik ki a telefonból, amennyiben használni szeretnénk.

Forrás: The Verge / YouTube

Szintén a kávák száműzését szolgálja, hogy a képernyő felső részén  nincs hagyományos hangszóró, amivel a beszélgetéseinket hallhatnánk telefonálás közben. A kínai cég ehelyett olyan technológiát használ, ami a kijelzőt rezegtetve állít elő hangokat, méghozzá úgy, hogy a telefont magát egyáltalán nem muszáj a fülünkhöz érinteni – legutóbb a Sony állt elő hasonló megoldással, igaz ők nem telefont, hanem okostévét készítettek ilyen megoldással.

Az Apex persze csak koncepció, a Barcelonában látható formában sosem kerül forgalomba, ugyanakkor szinte biztos, hogy a Vivo által prezentált megoldások rövidesen meg fognak jelenni a különböző okostelefonokban, nyugodtan lehet készülni a teljesen kávamentes készülékekre, ahol az ujjlenyomat-olvasó a képernyő, az előlapi kamera egy előbukkanó külön egység, és eltűnik a hagyományos hangszóró, akárcsak a jack-aljzat egyre több telefonról.