Mobil

Egy rendkívül fontos újítással jöhet az Android P

Ugyan sokan nem tartják valószínűnek, hogy valaki a mobiljuk kamerája mögül kémkedjen, de a lehetőség adott, főleg ha androidos készüléket használunk. Korábban már több kritika is érte egyes appfejlesztőket és egyben a Google-t is azért, amiért egyes alkalmazások akár indokolatlanul is hozzáférést kaphatnak az eszköz kamerájához, ami felett átvehetik az irányítást kártékony kódokkal.

Úgy tűnik, hogy a Google ez ellen szeretne tenni valami: az XDA fejlesztői fórum által kiszúrt pár forráskódrészlet arra utal, hogy az Android P-ben a rendszer korlátozná a háttérben futó appok hozzáférését az eszköz kamerájához és mikrofonjához.

Ha egy inaktív program szeretné használni a kamerát, az Android megakadályozná azt, és üzenetben értesítené a felhasználót.

A mikrofon esetében ez kicsit másként működne: a háttérben futó app csak akkor kapna hozzáférést a rögzített adatokhoz, ha elkezdenék aktívan használni. Így egy malware nem tudna ellopni háttérből hanganyagot, de az olyan háttérben futó alkalmazások, mint például a hangfelvevők számára nem okozna problémát.

A keresőóriás egyelőre még nem jelentette be hivatalosan az Android P-t, szóval a hivatalos információkig egy ideig várnunk kell, de az eddigi pletykák alapján számíthatunk arra, hogy az új rendszerben nagyobb hangsúlyt kap az adatvédelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik