Mobil

Jövőre jön a szupererős, gyémántüveges mobil

Az okostelefonok egyik leggyengébb pontja a kijelző. Mivel a készülékek egyik oldalát szinte teljesen ez az üvegezett felület foglalja el, elég nagy az esély arra, hogy ha leejtjük, vagy véletlenül odaütjük valamihez, akkor bizony egy nem kívánt pókháló lepi el a panelt, mivel a mobilgyártók által napjainkban elterjedt Gorilla Glass korántsem nyújt bombabiztos védelmet.

Az Akhan Semiconductor nevű cég még tavaly jelentette be, hogy olyan gyémántüveggel erősítené meg a kijelzőket, ami nemcsak hogy erősebb és ellenállóbb lenne, mint a mostani megoldások, de a képe is rendkívül tiszta. Az első ilyen borítással felvértezett mobilokat ugyan 2017 végére ígérték, a friss fejlemények szerint 2019-ben esedékes csak egy debütáló eszköz bemutatása. A technológiát már aktívan tesztelik több eszközgyártóval együtt, bár a partnereket nem nevezték meg.

A gyémántüveg nanokristályos mintázatot használ, ami azt jelenti, hogy a kristályok véletlenszerűen rendeződnek, ennek köszönhető, hogy jobban védi az alatta lévő anyagot a károsodástól. A cég laboratóriumban állítja elő az ehhez szükséges gyémántanyagot.

Az utóbbi időben más irányú fejlesztésekről is hallhattunk, például az öngyógyító kijelzőről, ami még egyelőre nem áll készen arra, hogy valódi termékben is használják.

Öngyógyító üveg menthet meg minket a repedt kijelzőktől
Egy véletlen folytán fedeztek fel különleges anyagot a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik