Mobil
A man uses his mobile phone to take a photograph in front of a a Christmas tree outside a Catholic church in Beijing on December 24, 2017. / AFP PHOTO / WANG ZHAO

Sosem mobilneteztünk még ennyit az ünnepek alatt

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 01. 04. 12:31

Korábban a témában:

Jelentősen megnőtt, két szolgáltatónál is rekordot döntött az ünnepi mobilinternet forgalom Magyarországon – írja az MTI a három hazai nagy szolgáltató által elküldött adatok alapján. A mobilinternet népszerűségének növekedését a szolgáltatók a hálózatfejlesztésekkel és a korlátlan tarifacsomagok bevezetésével is magyarázzák.

A Vodafone Magyarország karácsonyi és szilveszteri statisztikái szerint:

  • A 2017/18-as ünnepi időszakban a mobilnetforgalom nőtt a legjobban, az elmúlt időszakhoz képest 69 százalékkal, míg a 2015/16-os időszakhoz képest 140 százalékkal emelkedett.
  • A Vodafone ügyfelei több mint háromszor annyi adatot használtak fel külföldön, mint egy évvel korábban, és közel hétszer annyit, mint 2015/16 fordulóján.
  • A mobilhívások száma csökken: a mostani ünnepeken 4 százalékkal kevesebb, 16,7 millió hívást indítottak a Vodafone hálózatán a korábbihoz képest. A hívásoknak nemcsak a száma, az időtartama is csökkent, majdnem 3 százalékkal.
  • SMS-ből a mostani időszakban mintegy 2 millióval többet küldtek a Vodafone ügyfelei tavalyhoz képest, több mint 12,4 milliót. Nőtt az MMS-ek száma is, idén már meghaladta a 200 ezret, ami közel 3,5 százalékos növekedés az előző évhez képest.
South Korean models show Samsung Galaxy S8 smartphones during a showcase to mark the domestic launch of Samsung Electronics' latest flagship smartphone Galaxy S8 in Seoul on April 13, 2017. 
The S8 and S8+ will be available starting April 21, with a price of 935,000 won (828 USD) and 990,000 won (877 USD) in South Korea.  / AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je
Forrás: AFP

A Magyar Telekom közölte:

  • 2016-ban kétszer annyit mobilinterneteztek az ügyfeleik karácsonykor és újévkor, mint megelőző év ünnepi időszakában.
  • Még mindig sokan küldenek jókívánságokat SMS-ben is, bár számuk évente nagyjából 10 százalékkal csökken. Míg 2017 első napján 3,55 millió telekomos küldött SMS-üzenetet rokonainak, ismerőseinek, addig az idén már csak 3,3 millióan.

A Telenor Magyarország adatai szerint:

  • 2017 szilveszterén a korábbi évekhez képest jóval többet mobilneteztek az ügyfelek. Míg 2015 szilveszterén 81 terabájt, 2016 szilveszterén 124 terabájt adatforgalmat bonyolítottak le, most szilveszterkor, több mint kétszeresére emelkedve, a napi forgalom elérte a 300 terabájtot.
  • A teljes ünnepi időszakot vizsgálva a 2017-es karácsony és újév közötti időszakban minden korábbi, nem kampányidőszakban mért adatforgalmi rekord megdőlt: a Telenor ügyfelei összesen mintegy 2700 terabájt adatot forgalmaztak, ami elegendő lenne 409 600 egész estés HD film streamelésére, így több mint 70 évnyi folyamatos filmnézésre lenne elegendő.
  • Az SMS-forgalom a szilvesztert megelőző napokhoz képest mintegy 50 százalékos növekedést mutatott, de a globális trendeknek megfelelően a korábbi évekhez képest a Telenor hálózatán elküldött és fogadott SMS-üzenetek összmennyisége csökken.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.