Mobil

A magyarok majdnem fele azt sem tudja, eszik-e vagy isszák az 5G-t

Hamarosan beköszönt az 5G korszaka: az ötödik generációs mobilhálózat új dimenziókat fog megnyitni. Intelligens közlekedési rendszerek, okos városok, távorvoslási megoldások fogják megkönnyíteni az életünket, de mit tudnak róla a magyarok?

Az 5G, mint leendő új, internetes megoldás, még nem annyira ismert a felnőtt magyar internetezők körében – derül ki az eNet és a Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” című friss kutatásából. A válaszadók több mint fele már hallott róla, viszont csak 14 százaléka tudja azt, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés. Mindazonáltal a netezők nyitottak az 5G-s megoldásokra: közel 80 százalékukat érdekli az 5G, mint technológia.

Tízből hét netező venne igénybe 5G-s technológiát használó eszközöket, megoldásokat, több mint felük szerint pedig az 5G által megvalósuló lehetőségek elsöprő nagyságrendű változásokat fognak hozni életünkbe.

Új technológiák előtt nyitja meg az utat

Bár az 5G a 4G-hez képest sokkal gyorsabb adatátvitelt fog lehetővé tenni, nem ez lesz a legfőbb előnye. Az 5G-s hálózatra jóval több eszköz tud majd egyszerre csatlakozni, és az adatok is sokkal kisebb késéssel fognak eljutni egyik eszköztől a másikig.

Forrás: Europress

Mindez pedig jelenleg még nem, vagy csak kísérleti formában létező technológiák és megoldások,például intelligens közlekedési rendszerek, okos otthonok és városok, robotizált távműtétek és távorvoslási alkalmazások előtt is meg fogja nyitni az utat.

Ezeknek örülnének a magyarok

Az online kutatás során ismertetett megoldások közül a felnőtt netezőknek ezek közül az okos forgalomirányítás tetszett legjobban, melyet egy ötfokú skálán 4,4-re értékeltek.

Az okos forgalomirányítás révén az utakba épített szenzorok a város minden pontján érzékelik a forgalom nagyságát, ezáltal a közlekedési lámpák automatikusan úgy működnek, hogy az autók a lehető legkevesebb megállással haladhassanak. Emellett a közelben lévő szabad parkolóhelyekről is tájékoztatja a sofőröket.

A második helyen az 5G alapú személy- és vagyonvédelem végzett (4,1). Ezek a megoldások azonnal riasztanak minket, és élő videofelvételt is elérhetővé tesznek, ha például a gyermekünk tanítási időben váratlanul elhagyja az iskolát; ha egy beteg hozzátartozónk nem mozog; vagy ha az üres lakásunkba betörnek.

Forrás: eNet

A harmadik legnépszerűbb 5G-n alapuló területnek az okosváros bizonyult (4,0), ami az intelligens technológiák használatával és a lakosság fokozott bevonásával egy élhető, biztonságos, tiszta, energiatakarékos és zöld környezetet, illetve fenntartható fejlődést biztosít.

A top ötbe még az 5G alapú egészségügyi megoldások és az önvezető autók fértek be, melyek egyaránt 3,9-es értékelést kaptak. Előbbiek az 5G segítségével lehetővé teszik majd, hogy például egy kórház összes betegének életfunkcióit egyetlen adatbázis figyelésével szemmel tarthassa az ügyeletes orvos. További előnye, hogy másképp elérhetetlen helyekre is lehet majd drónnal gyógyszert szállítani, vagy akár robotizált távműtéteket is végre lehet hajtani a betegeken.

Az önvezető autók pedig más autókkal és a közlekedési irányítórendszerekkel 5G-n keresztül kommunikálva, a gyalogosokat és akadályokat automatikusan észlelve nagy sebességgel tudnak haladni, miközben elkerülik a baleseteket és a dugókat.

És hogy milyen előnyei lesznek még ennek az újgenerációs hálózatnak?  Mindezt a gyakorlatban 2020-ban próbálhatjuk ki, ugyanis akkorra várható az első 5G-s megoldások megjelenése.

A felmérés hátteréről

Az eNET 865, 18 évnél idősebb internetező bevonásával, 2017 júliusában végezte kutatását. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.