Mobil

Perlik az Apple-t a tudatosan belassított iPhone-ok miatt

Néhány napja robbant a készüléklassítós bomba az interneten, mikor a Geekbench csapata utánajárt annak a sokáig csak „városi legendaként” számon tartott feltételezésnek, miszerint az Apple szoftveresen csökkenti az öregebb készülékek teljesítményét, ami sokak szerint azt a célt szolgálja, hogy a felhasználók beruházzanak a legújabb okostelefon modellekre.

A Geekbench az egyik legnépszerűbb iOS teljesítménymérő szolgáltatás, így rengeteg adat áll a fejlesztők rendelkezésére, akik arra jutottak, minden iOS-verzióra igaz, hogy az Apple az akkumulátor állapotától függően szabályozza a processzor órajelét. A Geekbenchet alapító John Poole szerint „az Apple korlátozza a mobil teljesítményét, ha az akkumulátor elér egy bizonyos állapotot”.

A botrány kirobbanását követően az Apple is elismerte, hogy szoftveresen visszafogják azon telefonok teljesítményét, amiknek elöregedett, hideg, vagy lemerülés közeli állapotba került az akkumulátora, ezzel elkerülve, hogy a telefonok teljesen váratlanul kikapcsoljanak.

Az Apple több szempontból is megkérdőjelezhető megoldása elsősorban az iPhone 6, 6S, 7 és SE készülékeket érinti,

és akadnak olyanok, akik nem elégednek meg a netes háborgással, ugyanis csütörtökön két csoportos keresetet is benyújtottak a cég ellen az Egyesült Államokban.

Az egyik pert két chicagói férfi indította ohiói, indianai és észak karolinai felhasználók nevében, azt állítva, hogy az Apple okkal vette vissza a készülékek teljesítményét, arra kényszerítve ezzel a tulajdonosokat, hogy megvásárolják a cég újabb okostelefonjait.

AP / Mark Lennihan

A másik pert két kaliforniai felhasználó, Stefan Bogdanovich és Dakota Speas indította, azt állítva, hogy gazdasági és egyéb károkat szenvedtek el a szoftveres lassítás miatt, és ezért kompenzáció illeti meg őket, amiért a tudtuk és beleegyezésük nélkül módosították a megvásárolt készülékeik teljesítményét.

Az Apple egyelőre nem reagált az ellenük benyújtott keresetekre, de amennyiben a bíróságok megalapozottnak tartják a vádakat és per kerekedik a két ügyből, az hosszú távon súlyos következménnyel, rengeteg újabb perrel és akár kártérítések tömkelegével járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik