Tech

Az elöregedő aksik miatt lassulhatnak az iPhone-ok

Évek óta felmerül azon panasz az iPhone-osok körében, hogy idősödő mobiljaik teljesítménye egyre rosszabb. Főleg az évenkénti, őszi nagy frissítések idején kap szárnyra az az összeesküvés-elmélet, miszerint az almás cég szándékosan lassítja le a készülékeket azért, hogy a felhasználók újat vásároljanak helyette. Az utóbbi időben ráadásul iPhone 6 és 6s felhasználó tapasztalta azt, hogy mobiljuk egyszer csak váratlanul kikapcsolt, amit eleinte aksicserével, majd szoftveres javítással orvosolt a cég.

A Redditen egy hosszas beszélgetés is kialakult annak kapcsán, hogy az akkumulátor állapota, elhasználtsága állhat kapcsolatban a telefon visszafogott teljesítményével. Több felhasználó is azt tapasztalta, hogy egy telepcsere után látványosan gyorsabbá vált a készülékük, illetve hogy a frusztráló lassúságot az is megoldja, ha nem engedélyezik a Low Power módot.

A Geekbench készítői is utánajártak a dolognak, és mivel az egyik legnépszerűbb iOS teljesítménymérő szolgáltatásról van szó, rengeteg adatot tudtak elemezni. Arra jutottak, hogy minden iOS-verzióban érvényes az, hogy az Apple a telep állapotától függően szabályozza a processzor órajelét.

Úgy gondolom, hogy az Apple korlátozza a mobil teljesítményét akkor, ha az akkumulátor elér egy bizonyos állapotot”

– írta a Geekbench alapító John Poole.

Ennek célja valójában az lehet, hogy a telefon még tovább bírja szuflával, és egy nagyobb, váratlan terhelés hatására ne kapcsoljon le a mobil.

Az Apple nyilvánosan még nem adott választ az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik