Mobil

Olcsó telefonokra érkezik a legújabb Android

A Google idei fejlesztői konferenciáján már elhintette, hogy kifejezetten belépőszintű mobilokhoz szánt Android rendszert fog kiadni. Az Android Go (Oreo Edition) ma vált elérhetővé az eszközgyártók és fejlesztők számára, jelentették be a Google for India eseményen, de a végfelhasználóknak még egy kis ideig várniuk kell, míg hozzájuthatnak.

Az Android Go lényegében egy olyan módosított Oreo, amit annak érdekében egyszerűsítettek és optimalizáltak, hogy jobban fusson az olyan mobilokon, amelyek mindössze 1 GB, akár 512 MB rendszermemóriával bírnak a mai csúcsmobilok esetében megszokott 4-6 GB helyett, de az erősebb modelleken is jelentős javulást hozhatnak tárhely tekintetében.

Forrás: Google

A rendszer előretelepített Google appokkal érkezik: a Google Segéd, a Térkép, a Gmail, a Google főapp, a Play Áruház, a Chrome, a YouTube, az új Fájlok alkalmazások Go változataival, amik jelentősen kevesebb helyet foglalnak „teljes értékű” társaiknál, és a keresőóriás állítása alapján 15 százalékkal gyorsabban töltődnek be.

Külön YouTube app készült a lassú internethez
Megjelent a mobilos YouTube Go, ami speckó lehetőségekkel várja a felhasználókat.

A keresőóriás a teljesítményt és a háttértár kihasználását hatékonyabbá tevő megoldásokat is beépített, a Chrome-ba például olyan adatkímélő fejlesztés került, aminek köszönhetően tömörített formában töltődnek le az adatok a telefonra a Google szerverén keresztül.

Az új Datally nevű alkalmazással pedig könnyedén nyomon követhető, hogy melyik szoftver mennyi adatot emésztett fel.

A gyártók természetesen maguk dönthetik el, hogy ezzel a rendszerrel adják-e ki készülékeiket, de nagy rá az esély, hogy először Indiában kerülnek piacra a Gót futtató mobilok az elkövetkező hónapok során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik