Mobil

Egész bolygónk nagy árat fizet a kínai csodamobilokért

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 10. 17. 15:31

Korábban a témában:

Bár a kínai okostelefongyártók remek ár-érték aránnyal rendelkező készülékeikről ismertek, a legkevésbé környezetbarát cégekként tarthatók számon a Greenpeace legújabb felmérése szerint. A szervezet a 17 legnagyobb fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó céget rangsorolta környezettudatosságot és az átláthatóságot figyelembe véve.

Három fő szempontot vizsgáltak:

  • Energiafelhasználás: hatékony és megújuló energiaforrások feldolgozása annak érdekében, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok mennyiségének kibocsátását
  • Források: fenntartható tervezés és újrahasznosítható anyagok felhasználása
  • Vegyszerek: veszélyes anyagok mellőzése a késztermékekben és az előállítás során

Az összehasonlításban a kínai Apple-nek is hívott Xiaomi, az Oppo, a Vivo és a Huawei szerepelnek a legrosszabbul, ez a négy márka teszi ki a globális okostelefon-piac negyedét.

A Greenpeace szerint működésük sem átlátható, ha megújuló energiaforrásokról van szó.

Forrás: Greenpeace

A legjobb értékelést a holland Fairphone kapta, amit az Apple, a Dell és a HP követ. Középmezőnyben teljesít a Sony, a Lenovo, a Microsoft, az Acer, a Google és az LG.

Az Amazont szintén a legkevésbé átlátható cégek közé sorolják, ha környezettudatosságról van szó: csak kevés adatot szolgáltatnak arról, hogy pontosan mennyi és milyen anyagot használnak fel termékeik előállítása során.

A lassú iPhone-ok lassan megölnek minket is?

Nem újkeletű a felhasználók azon gyanúja, hogy az Apple szándékosan lassítja le a régebbi iPhone modellek szoftverét annak érdekében, hogy az újabb modellek megvásárlására ösztönözze a vásárlókat. Ugyan ezt már több benchmark teszt is cáfolta, többen feltételezik, hogy valós problémáról van szó.

A Greenpeace ezt tényként véve reflektál kutatásában a feltételezett jelenségre: „ A piac telítettségére reagálva a cégek egyre inkább úgy változtatnak készülékeik tervezésén, hogy az felgyorsítsa a helyettesítési ciklust azzal, hogy nehezebben frissíthetők, ezáltal az amúgy működőképes eszközök hasznos élettartama csökken. Az Apple, a Microsoft, a Samsung is azon cégek közt van, akik rossz irányba tartanak a fenntartható terméktervezés terén. A HP, a Dell és a Fairphone kivételt képeznek, mivel egyre több olyan eszközt gyártanak, amelyek javíthatók és frissíthetők.”

Az almás cég mindezek ellenére rendkívül jó értékelést kapott a zöldektől, mivel 100 százalékosan elkötelezettek a megújuló energiaforrások felé, és ezzel kapcsolatos tevékenységük is átlátható amellett, hogy a cég kommunikációjában is kiemelt szerepet kap.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.