Mobil

Képregényhőst is csinálhat belőlünk a következő iOS

A nyolcvanas évek egyik legmenőbb videoklipjét varázsolja a szobába az Apple fejlesztői készletével készült kiterjesztett valóságos demó, és ez csak az egyik izgalmas ötlet, amit eddig láthattunk a lelkes fejlesztőktől.

Az Apple idén adja ki a legújabb iOS-t iPhone, iPod Touch, iPad készülékekre, amit főleg azért várunk, mert talán az iOS 11 lesz az, ami valóban elterjesztheti a kiterjesztett valóságot a hétköznapi felhasználók körében.

Az operációs rendszer egyik legizgalmasabb eleme az ARKit nevű fejlesztői keretrendszer, ami a kamerás eszközöket felvértezi azokkal a képességekkel, amik a különféle AR-alkalmazásokhoz kellenek. A szoftver ugyan még tesztelési fázisban van, de már most felbukkantak izgalmas ötletek.

Az egyik legújabb demó egy olyan alkalmazásé, ami az A-ha:  Take On Me videoklipjét alkotja újra a valóságban, és a felhasználó környezetét dúsítja fel a klipben látott szkeccses, rajzos elemekkel.

De lehetővé válik az is, hogy portált nyissunk a park közepén, majd abba belépve egy űrhajóban találjuk magunkat.

A Pokémon Go sikere után valószínűleg tarolni fognak azok az appok is, amik virtuális kiskedvenceket jelenítenek meg a valódi világ rétegei felett. Ha például nem lehet kutyusunk, de nagyon vágyunk rá, a telefonunkkal varázsolhatunk egyet.

A technológia a navigációban is segíthet, ahelyett hogy az Apple-térképre szegeznénk a tekintetünket, megnyithatunk egy AR-térképet, ami ezután nyilakkal irányít el miket az utcákon a kitűzött úti célhoz.

A héten felreppent a hír, hogy a Microsoft halálra ítélte a Paintet, és bár a hír ebben formában nem igaz, de akkor sem kellene különösebben félnünk, mert a kiterjesztett valóságban bármit összefirkálhatunk festékes flaskával, rosszabb pillanatainkban akár az egész nappalit.

Videojátékok terén pedig egy teljesen másfajta interakciót tesz lehetővé az AR, hiszen bármelyik asztalból, érdekes felületből játékteret varázsolhatunk, vagy a hálószoba falán lövöldözhetjük az idegeneket, rakosgathatjuk a Tetris-elemeket a padlón.

Persze ezek egyelőre még csak fejlesztői demók, de jól példázzák azt, mit lehet kihozni technikailag az ARKitből. Hivatalos megjelenési dátumot nem jelentettek be az ősszel érkező iOS 11-hez, egyszeri felhasználóként addig várnunk kell a letölthető AR-appokra is.

Letölthető az iOS 11 nyilvános bétája, mutatjuk, hogyan!
Aki nem tud várni a végleges verzióig, már töltheti az iOS 11-et.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik