Tech

Feltámadt a Google Glass

A Google anyacége útjára indítja a Google Glass Enterprise Editiont, a cég nagyreményű szemüvege végül a gyárakban, és a vállalati környezetben találta meg a maga helyét.

A techvilág egyik leghájpoltabb kütyüje valószínűleg a Google Glass okosszemüveg, amiről 2012-ben beszélt először a cég fejlesztői konferenciáján. A kütyü szemüvegen keresztül jelenít meg információkat a valódi világ rétegei felett, és a beépített kamerával felvételek is készíthetők vele. A korlátozott mennyiségben árusított eszköz tudásához képest is drága volt (1500 dollár), és a felhasználók nem tudták, hogy pontosan mire is jó. 2015 elején a Google lelőtte a Glass hivatalos oldalát, megköszönve a támogatást, de hozzátették, hogy az út nem ér véget. Az eredeti, 1500 dolláros Glass Explorer’s Edition ezután elérhetetlenné vált az egyéni fogyasztók számára, de a gigacég nem pihent.

A Google anyacége, az Alphabet „X” nevű techinkubátora bejelentette, hogy kiadják a Glass Enterprise Editiont (EE), amit az elmúlt évek alatt fejlesztettek ki kifejezetten vállalati és gyári felhasználásra. Ahogyan neve is sejteti, az eszközt nem az egyéni fogyasztóknak, hanem a cégeknek szánják: a menedzserek, mérnökök, gyári munkások munkáját segíti majd céges környezetben. A Google már nem is a kiterjesztettvalóság-eszközként hivatkozik a szemüvegre, inkább az„assisted reality” kifejezést használja.

Forrás: Google

Az Alphabet több mint 50 cégnek árusította két évig zárt körben az eszközt, többek közt a Boeing, a DHL, a GE, vagy az AGCO vállalatoknak, akik a mindennap munka során kamatoztatták. A gépgyártó AGCO az eszköz használatával 25 százalékkal tudta csökkenteni az előállítási időt, és a többi partner is arról számolt be, hogy jelentős mértékben tudták növelni produktivitásukat.

„Számos területen, így a gyártásban, logisztikában, egészségügyben is hasznosnak találnak a munkások egy olyan viselhető eszközt, ami információkat jelenít meg, miközben a kezükkel más feladatokat végezhetnek” – írta bejegyzésében a projektvezető Jay Kothari.

Forrás: Google

A Google az eddigi partnerek javaslatai alapján tudta fejleszteni az eszközt, a Glass Enterprise Edition tervezésekor a kényelmes, de munkakörnyezetben strapabíró kialakítást helyezték előtérbe. A nagyobb kijelzőprizma mellett a hardver is combosabb lett, gyorsabb Atom processzor és szívósabb akkumulátor került bele. Emellett a kamera már nyolc megapixeles az eddigi öt megapixel helyett, és a wifi sebessége is gyorsabb. Fontos újítás, hogy a Glass EE modulja leválasztható a keretről, így áthelyezhető másik tetszőleges keretre, akár ipari biztonsági szemüvegre is.

A Glass valószínűleg nem mostanában válik elérhetővé szélesebb körben, úgy tűnik a szemüveg tudása gyári környezetben használható ki igazán. Az átlagos felhasználóknak pedig marad a Snapchat Spectacles, vagy az idővel nemcsak a fejlesztők számára elérhető Microsoft HoloLens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik