Mobil

Újrahasznosítják a Samsung Note 7-ből kinyert 157 tonna fémet

Újrahasznosítja a visszahívott Note 7-eket a Samsung, ritka fémeket nyernek ki azokból az alkatrészekből, amiket már nem lehet megjavítani vagy újrahasznosítani.

A Samsung Electronics közölte, hogy újrahasznosítja a tavaly botrányos körülmények közt visszahívott Galaxy Note 7 készülékeinek alkatrészeit. A hibás akkumulátorok okán gyulladásra hajlamos telefonokból több mint három millió darabot sikerült visszahívnia a gyártónak, akkor a környezetvédő szervezetek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy mit tesz majd a cég a rengeteg mobillal. Ilyen mennyiségű elektronikai hulladék feldolgozása ugyanis komoly terhet ró a környezetre.

A Galaxy Note 7-ek gyártását tavaly szeptemberben állította le a Samsung. Márciusban jelentették be, hogy felújított „refurbished” verziót adnak ki belőle, ám a Galaxy Note Fan Edition névre keresztelt mobilt csak Dél-Koreában dobták piacra július elején.

A cég közleménye szerint az olyan maradék komponenseket – mint az OLED panel modulok, memóriacsipek, kameramodulok – vagy megjavítják, vagy kinyerik belőlük az olyan hasznosítható fémeket, mint a kobalt, arany, réz. A Samsung úgy becsüli, hogy 157 tonnányi ritka fémhez juthat így hozzá.

Az eladott 3-4 millió Note 7-nek 96 százalékát sikerült visszahívni tavaly.

Új néven kapható a botrányos Samsung Galaxy Note 7
Nyugalom, ez a verzió már nem robban töltés közben.

A többi telefongyártónak is vannak hasonló kezdeményezései arra irányulóan, hogy csökkentsék a környezetre rótt terhet. Az Apple például áprilisban jelentette be, hogy azon fog dolgozni, hogy egyszer csak újrahasznosítható anyagokat használjon fel termékeiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik