Mobil

Hatalmas dobásra készül az IKEA és az Apple

Az Apple a legutóbbi fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy gőzerővel dolgozik azon, hogy az almás termékeken is elterjedjen a kiterjesztett valóság, és az IKEA-val már neki is álltak egy olyan alkalmazásnak, amit mindenki imádni fog.

Az idei WWDC-t követően mi is külön beszámoltunk arról, hogy az Apple is beszáll a kiterjesztett valóság (augmented reality, röviden AR) bizniszbe, méghozzá egy olyan fejlesztői készlettel (ARKit), ami abban nyújt segítséget a fejlesztőknek, hogy a kiterjesztett valóság élménye minden korábbinál reálisabb legyen.

A kezdetek óta AR-technikát használó Pokémon Gó-nál például ez azt jelentheti, hogy a lények nemcsak kétdimenziós, animált matricaként jelennek meg a telefonunk képernyőjén, hanem 3D-ben, és idomulnak a kamera által közvetített képhez: nem a semmiben fognak lebegni, hanem a környezethez igazodva tényleg a járdán vagy az asztalon csücsülnek/ugrálnak.

Ennél viszont egy fokkal (vagy inkább tízzel) izgalmasabb, hogy a Co.Design és a Wall Street Journal beszámolója szerint az IKEA és az Apple összeálltak, hogy létrehozzanak egy olyan alkalmazást, amit mindenki imádni fog, aki szeret a svédek mindenes bútoráruházában vásárolni.

Forrás: OyundariZorigtbaatar / Wikimedia Commons

Gondolom mindenkinek ismerős az a pillanat, mikor kiment a legközelebbi IKEA-ba, meglátott valami jópofa bútort, de nem tudta eldönteni, hogy elférne-e a lakásban, vagy passzolna-e a többi otthoni bútorhoz. Nos, ennek lesz most vége, ráadásul otthonról sem kell majd kimozdulni, hiszen a két cég egy olyan alkalmazás elkészítésén dolgozik, ami a kiterjesztett valóság segítségével megmutatja, hogy az IKEA egyes termékei passzolnak-e a lakásunkba.

Az Apple ARKitjének köszönhetően a bútorok és kiegészítők nemcsak hellyel-közzel fognak passzolni, hanem tényleg a valóságban is létező színben és méretben jellenek majd meg a telefonunkon. Csak be kell állni a nappali közepére, elindítani az alkalmazást, a kamerát a kiszemelt helyre irányítani, és a képernyőn máris látni fogjuk, hogy befér-e a kiszemelt kanapé, vagy illik-e a színe a többi cuccunkhoz.

Ugyan a hagyományos online vásárlás még mindig nem elérhető az IKEA-nál (az összeválogatott cuccokért be kell menni az áruházba), de ha megvalósul a klasszikus, házhoz szállítós webshop, méghozzá egy ilyen alkalmazással kiegészítve, akkor az IKEA-mániások életében egy egészen új fejezet nyílhat – ezért még a helyben fogyasztott húsgolyókat is érdemes lesz beáldozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik