Mobil

Itt a kisebb, gyorsabb, hasznosabb Messenger

Újabb 132 országban vált elérhetővé a Messenger csevegőapp Lite verziója a Google Play áruházban. Bár az appot kifejezetten régebbi, gyengébb telefonokra szánták, bárki számára gyorsabb megoldást kínál, ha beérjük a legalapvetőbb funkciókkal.

A Facebook egyre több olyan fejlesztést dob ki, amiknek köszönhetően a fejlődő országokban lakó felhasználók is egyszerűbben használhatják szolgáltatásaikat, ennek érdekében akár soványabb, adatkímélőbb verziót is kiadnak alkalmazásaikból. Először a Facebook mobilappjából érkezett Lite változat, majd nemsokkal később bejelentették a Messenger csevegő adatkímélőbb változatát is.

A tavaly októberben bejelentett Messenger Lite eleinte csak öt országban volt elérhető. Április 27. óta azonban már további 132 ország (többek közt Új-Zéland, Írország, Indonézia, Észak-Korea, Egyesült Királyság, Kanada, Kína, és Németország) felhasználói tölthetik le a Google Play digitális áruházból.

Az alkalmazás mérete mindössze 10 megabájtra csökkent, így jelentősen kevesebb helyet foglal el, mint a Messenger alapváltozata, ahol egy-egy frissítés magában eléri az 50-60 megabájtos méretet.

Természetesen a magyar felhasználók sem maradnak ki, az appot itt szerezheti be hivatalosan. Ugyan sokan már a megjelenés előtt letöltötték a csevegőprogram .apk-telepítőjét, de azt eddig csak külső, nem hivatalos áruházakból tehették meg, a Google Playben nem volt elérhető.

Mindössze három panelt kapunk. Forrás: 24.hu

A kevesebb memóriát fogyasztó Lite verzió főleg azok számára hasznos, akik régebbi típusú, kevésbé erős hardverrel felszerelt mobilkészülékeket használnak, vagy csak korlátozott, gyenge netkapcsolat áll rendelkezésükre. Ugyanúgy lehet vele üzenni, fotókat, linkeket és matricákat küldeni, ahogy az alapverzióban is.

A kisebb és gyorsabb alkalmazásért cserébe viszont olyan erőforrás-igényes funkciókról kell lemondani, mint a Messenger Day (napom), a fotós szűrők, a külsős fejlesztők beépített alkalmazásai, vagy a videócsevegés. Egyszóval megszabadulunk a Snapchatről másolt puccoktól, így a felhasználói élmény sokkal letisztultabb, az app működése gyorsabb. Amit talán egyedül hiányoltunk, azok a gifek, de ez nem nagy érvágás a gyorsabb appért cserébe.

Az appon belül mindössze három panel közt választhatunk: az elsőn a csevegő nyitóképernyőjét (a legutóbbi üzenetváltások), a másodikon a barátok listáját, a harmadikon pedig saját profilunkat és beállításainkat találjuk.

Ne ijedjen meg, akinek iPhone-ja van, és nem találja az appot: egyelőre csak androidos verzió készült belőle!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik