Mobil

Sanyarú sors vár a kitartó Note 7 tulajokra

A Samsung radikális módszerekkel bírja rá a felhasználókat, hogy adják vissza a mobilt.

Nem nagyon fordult még elő olyan az okostelefonok történelmében, hogy egy gyártónak több millió készüléket kellett volna visszahívnia. Azaz visszacserélnie, ahogy a Samsung előszeretettel nevezi a Note 7 programot. A felhasználók sem nagyon értik, hogy miért kellene megszabadulniuk hőn szeretett phabletjüktől, amikor az tökéletesen működik. (Ami persze merész hozzáállás a történtek tükrében.)

Ha nem megy szép szóval…

A húzódozás ellenére tömegében érkeznek vissza a telefonok, de még mindig jelentős mennyiségű Note 7 van használatban, ami valószínűleg eléggé idegesítheti a Samsung nagyfőnökeit, hiszen ez minden nap egy új esély arra, hogy valami rossz történjen.

A koreaiak eddig soft módszerekkel igyekeztek noszogatni a felhasználókat, hogy ugyan legyenek már kedvesek visszaadni a telefont. Ilyen volt egy frissítésként érkező szoftveres módosítás, ami legfeljebb 60%-os állapotig engedi feltölteni az akkut. Az utóbbi hetekben több szolgáltató is úgy döntött a Samsung beleegyezésével, hogy egyszerűen letiltják a hálózatról a telefonokat, így téve még használhatatlanabbá azt.

Az új-zélandi és ausztrál próbálkozások valószínűleg egyfajta tesztként működhettek, amit most egy (több) újabb hadművelet követ. A napokban derült ki, hogy a Samsung kanadai részlege módszeresen lekapcsolja a még aktív Note 7-eket. A folyamat december 12-én indul egy szoftverfrissítéssel, ami az említett akku kapacitás korlátozás mellett deaktiválja a készülékek Wi-Fi és Bluetooth modulját.

img_20160802_174732406_hdr

A teljes lekapcsolásra december 15-én kerül sor, ami után nem lehet velük telefonálni, SMS-t küldeni, mobilnetezni, vagyis lényegében egy papírnehezék lesz a mobilból. A kanadai felhasználók egyébként jófiúk voltak, mert a piacon lévő Note 7 állományának 90 százalékát már visszajuttatták a gyártónak.

Az USA sem ússza meg

A folyamat pedig nem áll meg: az újabb értesülések szerint a legjelentősebb, amerikai piacon is megindulnak a szigorú intézkedések, és valószínűleg december végére nem lesz működőképes telefon az országban.

A szolgáltatók és a Samsung azzal érvelnek, hogy minderre a biztonság érdekében van szükség és egyébként sincs értelme megtartani a telefonokat, hiszen azok nem működnek, jogszerűen nem adhatók el, a repülőgépekre is tilos felvinni, sőt, még a Gear VR-ben is használhatatlanok.

A módszeres „tisztogatás” tehát megkezdődött, aminek a végén legfeljebb a megszállott gyűjtők tarthatnak meg egy-egy Note 7-et, akiknek egyébként sem számít, hogy nem működőképes a telefon.

Nyitókép: Techradar.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik