Mobil

Ezzel a videóval lebéníthatsz bármilyen iPhone-t

A különös jelenség az összes iOS alapú eszköz esetében előidézhető.

Nem akarunk persze tippeket adni, de valóban egy nagyon furcsa jelenségre jött rá egy Reddit felhasználó. Terjed egy mp4 formátumú videó a neten, aminek a lejátszása után az összes iPhone, vagy iPad lebénul. Szerencsére a hiba orvosolható, elmondjuk, hogyan.

A jelenség előidézésének van néhány feltétele, ha azonban ezek megvannak, a hatás az esetek 100 százalékában bekövetkezik. A beszámolók alapján egy bizonyos videót kell megnyitni az iOS saját, beépített lejátszójával (ami általában egy link formájában érkezik), és az is fontos, hogy ne mentsék le, mert abban az esetben a hiba nem jön elő.

Gyors, hatékony kivégzés

A videó lejátszása alatt még semmi sem érzékelhető, ki lehet belőle lépni, a mobil több funkciója zavartalanul működik. Nagyjából 20-30 másodperc elteltével azonban az oprendszer kezd belassulni, akadozni, egyre nehezebben érhetők el az alkalmazások, nem reagálnak a kezelőszervek, gombok, vagyis szép lassan megbénul a telefon. A The Verge újságírója egy rövid videóban prezentálja is a dolgot:

Az a meglepő az egészben, hogy a tesztek szerint jelenleg az összes elérhető verzió esetében, még a legfrissebb bétában is előidézhető mindez, de volt, aki egy iPhone 5-öt tett jégre a módszerrel. A lefagyott állapotból kizárólag az úgynevezett hard reset segítségével lehet kijönni, ami az iPhone 7 esetében a „hangerő le”, illetve bekapcsoló gomb együttes nyomva tartásával lehetséges. A többi modellnél a bekapcs mellett a home gombot kell egyszerre hosszan benyomni.

Nem a videó, hanem a rendszer a hunyó

A jelenség rendkívül furcsa, egy kicsit talán ijesztő is, a magyarázat pedig nem a videóban, hanem magában az iOS-ben keresendő. Azt többen megállapították, hogy az 5 másodperc hosszú, néhány jelenetet tartalmazó mozgókép nem vírusos, semmi extrát nem tud, de valószínűleg egy sérült állományról van szó. Ez pedig valamilyen oknál fogva a háttérben arra kényszeríti az operációs rendszert, hogy újra és újra lejátssza, amivel a rendelkezésre álló memóriát felemészti, aminek végül az a vége, hogy a telefon képtelen magához térni.

Aki nagyon kíváncsi a jelenségre, az erről a linkről letöltheti, bár mi nem erőltetnénk különösebben a dolgot. Az Apple egyelőre nem reagált a szoftverhibára, de valószínűleg napokon belül jönni fog a frissítés, ami kijavítja a hibát.

Nyitókép: EverythingApplePro

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik