Mobil

Alcatel Idol 4S: csomagban érkező virtuális valóság

Bevizsgáltuk az Alcatel csúcsmodelljét, amihez egy VR szemüveg is jár – vagy fordítva?

A virtuális valóság kicsit olyan, mint a becsületes kőműves: mendemondák vannak már róla, de csak nagyon ritkán futunk össze vele. Mielőtt az építőiparban dolgozók élve felkoncolnak, szeretném leszögezni, hogy léteznek jó szakemberek, de ki kell fogni, illetve minden esetben sok-sok türelem szükséges a velük való együttműködéshez.

Innen nem vinném tovább a hasonlatot (pedig lenne még benne bőven), hiszen a virtuális valóság, az ahhoz párosított technológiák, eszközök még nagyon fiatalok, a felhasználóknak még sokat kell tanulniuk, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártóknak meg még legalább ennyit. A VR érzése már kifejezetten olcsón megtapasztalható (lásd Google Cardboard), mivel „csak” három dolog kell hozzá:

  1. VR szemüveg
  2. egy kompatibilis mobil
  3. VR tartalom

Ezek beszerzése nem olyan egyszerű, ezért az Alcatel vett egy nagy levegőt, és az aktuális csúcsmodelljét egy olyan csomagban vitte piacra, amiben mindez egyszerre megtalálható.

Minden van, mint karácsonykor

Elsőként jöjjön maga az Idol 4S, ami egy valóban csúcs közeli képességekkel bíró, alaposan összerakott mobil. A készülékházat az üveg és a fém jellemzi, emiatt rendesen küszködni is kell azzal, hogy mindig az ember kezében maradjon, illetve mindig biztos helyre van szüksége, mert a tökéletesen vízszintes felületekről is hajlamos lemászni.

SONY DSC
A VR Hub kínálata

Alul felül a masszívan szóló, szteró hangszórók (2×3,6W) találhatók, jobbra pedig leginkább az Xperia világot idéző fém, Boom gomb, ami különböző extra kezelési lehetőségeket, funkciókat biztosít az embernek. Érdekes elképzelés, mert én állandóan ezt nyomogattam volna a kijelző felélesztésére, amit egyébként hozzá is lehet rendelni, de a kikapcsolást már nem. A unibody ház hátulján egy alaposan kidudorodó kamera található még, ezen kívül a szokásos portok (microUSB, jack) vannak elszórva alul és felül.

Az 5,5 colos, QHD felbontású AMOLED panel hozza a kívánt színeket, kontrasztot, semmilyen problémát nem észleltem vele kapcsolatban. A nyolcmagos processzorral dolgozó Qualcomm 652 teszi a dolgát, nem nagyon tudtam kifogni rajta, ha pedig ezzel próbálkoztam, akkor legfeljebb azt értem el, hogy alaposan, de nem kellemetlenül elkezdett melegedni a hátlap.

SONY DSC
Benne ül a szemüvegben – a behelyezéshez vannak ugyan tippek a matricán, de nekem azért sikerült fordítva betenni.

A hardveres körítésben a kijelző mellett a hátlapi, 16 megapixeles kamera emelhető ki, ami szinte egyszer sem hibázott, akár gyengébb fényviszonyok mellett is éles, színhelyes képeket lőtt, és a dobozán hirdetett 0,1 fókusz is közel járhat az igazsághoz.

A 6.0.1-es Androidot a fejlesztők inkább békén hagyták, cserébe kapott két extrát, ami már elég ahhoz, hogy kicsit kiemelkedjen a mezőnyből. Az egyik az, hogy a teljes kijelző képe megfordítható (ez kikapcsolható persze), azaz beérkező hívás esetében a zsebből előhalászva nem kell figyelni, hogy miként került a kézbe, mivel akár fejjel lefelé is használható a telefon (igen, ilyenkor a hangszóró, és a mikrofon is megfordulnak.)

SONY DSC
A Boom gomb

A másik a már említett Boom gomb, ami egyes appoknál ad némi pluszt:

  • fotózásnál hosszan megnyomva sorozatfelvételt készít,
  • aktiválja a kijelzőt,
  • bekapcsolja a kamerát,
  • lefotózza a képernyőn látható tartalmat,
  • animációt indít el az időjárás alkalmazásban,
  • zenehallgatás közben turbózza a hangzást,
  • vagy az Asphalt autósjátékban ezzel pörkölhetünk oda a nitróval.

Nem mondom, hogy ezek mindegyike pótolhatatlan, ultra hasznos dolog, de vannak köztük abszolút eltalált ötletek is, arra pedig mindenképpen jó, hogy kicsit egyedivé tegyék a telefont.

Csapassuk a virtuált!

A csomag része tehát egy VR szemüveg, ami leginkább a Samsung Gear VR-jához hasonlít. Műanyag konstrukció, tépőzáras szíjak, alul két kezelőgomb (ok, és visszalépés), és nagyjából ennyi. A használathoz elsőként el kell indítani a VR Desktop appot, azaz nem automatikusan zajlik a dolog, ahogy az említett Gear VR esetében történik. Ahogy bent van a mobil, mehet a fejre a szemüveg és ekkor a kisebb, vagy mondjuk azt, hogy átlagos méretű orral rendelkezők örülnek, a nagyobb méretekkel bírók (mint én) pedig egy idő után rájönnek, hogy ez nem nekik van kitalálva.

Középen a szemüveg, jobbra a doboz felső része, balra a mobilt takaró burkolat
Középen a szemüveg, jobbra a doboz felső része, balra a mobilt takaró burkolat

A párnázás ellenére a szemüveg alsó széle rendesen vág, így a VR mellé kapunk egy kis kínzást is.A másik furaság, hogy az élesség állítása nem lehetséges így a szemüveget kell igazgatni úgy, hogy az valahogy éppen jó legyen. Az is előfordult, hogy a VR-hoz szükséges appok engedélyt kértek a tartalmak hozzáféréshez, ami miatt le kellett venni a szemüveget, majd újra visszatenni. Végül a képminőség: a QHD papíron elegendő, a gyakorlatban azonban a képfrissítéssel komoly gondok voltak, a grafikailag komplexebb képek rendesen vibráltak, amibe még én is beleszédültem, pedig egyébként nem vagyok erre kényes.

SONY DSC
Ide kell bepattintani az Idol 4s-t

Ok, letudtuk a kellemetlen részt, és jöjjön a VR maga, ami alapvetően rendben van. Az előre telepített, a Naprendszert bemutató túra kifejezetten bejött, de ezen kívül is egy sor alkalmazás tölthető le a VR Hub nevű app segítségével. A szemüveggel megnézhetők a telefonnal készített videók, de persze további, 360 fokban készített videókat, koncerteket is rá lehet tölteni.

Ennek a csomagnak, magának a szemüvegnek gondolom nem azt a feladatot szánták, hogy megváltsa a világot, ledurrantsa az ember fejét, hanem azt, hogy megismertesse az embereket az élménnyel. Ennek a hardveres megvalósítása épphogy, a szoftveres kifejezetten jól sikerült, a probléma csak az, hogy ez a kettő kéz a kézben jár, így értem a törekvést, valahol mégis megtörik a stratégia.

SONY DSC

Ezzel együtt az is biztos, hogy nem nagyon van a piacon 150 ezer forintért olyan mobil, ami 5,5 colos, QHD-s, AMOLED kijelzőt, kiváló anyagokat, hibátlan összeszerelést, és még extraként egy VR szemüveget is adna a pénzért cserébe. Ezen kívül az is ide tartozik, hogy ez a csomag a Vodánál is megtalálható, ahol a Smart Platinum 7 nevet kapta a keresztségben.

Klassz árukapcsolás kisebb-nagyobb hibákkal, de több párnázást kérünk a szemüveghez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik