Mobil

Kipróbáltuk a Vodafone legerősebb saját mobilját

A Smart Platinum 7 a piros szolgáltató saját logós családjának legerősebb tagja, és valóban kellemes meglepetés.

A mobilszolgáltatók sajátmárkás kínálata általában az alsó, valamint legjobb esetben is a középkategóriát képviseli, és azokat az ügyfeleket célozza meg, akik egy új előfizetés mellé gyorsan, kényelmesen és általában olcsón szeretnének valamilyen készüléket is választani. Épp ezért nemzetközi viszonylatban is ritka, amikor egy erősebb hardverrel, nagyobb tudással rendelkező modellt is bevállalnak, itt ugyanis már a neves gyártók bizonyított tudású versenyzőivel kell felvenni a versenyt. A Vodafone azonban idén nyáron bevezetett új sajátmárkás családjában bevállalt egy komolyabb mobilt is: a Smart Platinum 7 rizikós kísérlet, de nem vall szégyent.

A mobilt mi is kipróbáltuk, videón is megmutatjuk, aztán megyünk tovább szövegesen.

Több mint klón

Persze a sajátmárkás megnevezés csalóka, hiszen általában ilyenkor egy meglévő modell átlogózott változata kerül szolgáltatói dobozba, és ez most sincs másként, a Smart Platinum 7 alapja az Alcatel Idol 4S, ám szerencsére a Vodafone komolyabban belenyúlt a fejlesztésbe.

A Smart Platinum 7 első látásra is prémium hangulatot áraszt, az üveg és fém kombinációjával megoldott borítás szép, bár kissé ujjlenyomat-vadász, viszont a sajátmárkás modelleket jellemző olcsó hatás sehol sem érezhető. A robusztus kialakítás ellenére nem bumfordi a készülék, az oldalsó díszcsík egyszerre idézi az újabb iPhone-ok, vagy épp a HTC-k világát, az 5,5 hüvelykes képátlóval rendelkező AMOLED kijelző körül pedig kifejezetten vékony káva maradt, az előlapra ráadásul egy sztereó hangszóró is felfért.

vodafone-smart-platinum-7-05

A 155 grammos készülékház ráadásul jól összerakott hatást kelt, érezhetően “egyben van” a telefon, az olcsóbb modellekre jellemző reccs-ropp érzet semmilyen szinten nem bukkan elő. A jobb oldalra helyezett bekapcsológomb és a kétállású hangerőgomb enyhén érdes felülettel segíti a jó kezelhetőséget, a mobil fotósok örömére pedig bal oldalra külön exponálógomb is felkerült, és szintén ezen az oldalon találjuk a tűvel kinyitható nanoSIM / microSD slotot. A telefon tetején találjuk a fülhallgató jack csatlakozót és egy mikrofont (ami ráadásul zajszűrős), alul microUSB port figyel (hagyományos 2.0 kialakításban).

Az előlapon a kijelzőn és a hangszórón kívül egy 8 megapixeles szelfikamera lencséjét találjuk, mellette egy LED vaku, távolság- és fénymérő szenzorok, valamint az értesítési LED bújik meg, fizikai gombok nincsenek, a navigációt a kijelző virtuális gombjaival oldhatjuk meg. A hátlapon az üveg borítás síkjából kissé kiemelkedő 16 megapixeles, LED vakus kamera található, alatta pedig a vékony kör karimával határolt ujjlenyomat-olvasó.

vodafone-smart-platinum-7-03

A kijelzőben használt technológia miatt a feketék bársonyosak, de a fehér fényerő is kifejezetten erős, az 1440×2560 képpont felbontás pedig szép rajzolatú grafikát tesz lehetővé. A kép oldalról nézve sem halványul, vagy színeződik el jelentősen, ezen a téren tehát szintén jól teljesít a sajátmárkás prémium modell.

Megfelelő erőnlét

A készülékházban Qualcomm Snapdragon rendszerchip dolgozik, ebből is az erős középkategóriás 652-es változat, amely 4+4 magot tartalmaz. Mellette meggyőző 3GB RAM és Adreno 510 grafikus vezérlő található, és ez egész stabil, gyors működést eredményez. Akadást, bizonytalankodást talán csak a leghardvergyilkosabb játékoknál tapasztaltunk, egyébként sok tekintetben még a kategóriában jónak számító (Huawei) Honor 7, valamint a Huawei P9 Lite teljesítményét is veri a Smart Platinum 7.

Beépítve 32 gigabájtos háttértárat kapunk (melyből a rendszer és a beépített appok miatt nagyjából 25 áll rendelkezésre), de a 6-os Android miatt a microSD kártyát már úgy formázhatjuk, hogy nem különálló területként, hanem a beépítetthez hozzáadva egységes háttértárként kezeli a rendszer.

vodafone-smart-platinum-7-04

Természetesen a mobil már 4G képes, a 2,4 / 5 GHz-es, kétcsatornás a/b/g/n/ac WiFi is gyorsan megtalál minden hálózatot. Emellett Bluetooth 4.2 és NFC is rendelkezésre áll az alapvető GPS mellett. A 3000 mAh kapacitású akku ebben a kategóriában átlagosnak mondható, tölteni pedig elvben QuickCharge 3.0 gyorstöltéssel is lehet, bár a dobozban található töltőfej csak hagyományos sebességgel pótolja az elveszett energiát.

Nagy szem, nagy élvezet

A hátlapi kamera tulajdonképpen egy Sony IMX298 szenzort takar, amelynek nem csak 16 megapixeles nagysága hangzik jól, a próbálgatásunk alapján az autófókusz is kellően gyors, a képek gyorsan készülnek el még gyengébb fényviszonyok között is, bár ilyenkor az ISO zaj már elég erős lesz a fotókon. Szerencsére van lehetőségünk minimális manuális beállításokra is, ezért alapmodelleknél mindenképpen többet ad a kamera. Az előlapi, 8 megapixeles szelfikamerához szintén jó ötlet volt LED vakut társítani, így sötétben is kellemes minőségű önarcképek készíthetők. A hátoldali kamera egyébként meglepően szép videót is rögzít, ráadásul 1080p felbontásnál másodpercenként 60 képkockát rögzít, ami alapszintű utólagos lassítási effekteket is lehetővé tesz.

vodafone-smart-platinum-7-06

A 6.0.1-es Androidot szerencsére csak minimálisan berhelték meg a Vodafone-nál, ezért aki ismeri a Marshmallow extráit, gyorsan be is lakja majd a készüléket. Az ujllenyomat-olvasó beállítása könnyű és gyors, maximum 5 különböző ujj adatait adhatjuk meg a készüléknek. A szolgáltató kissé megnyírbálta saját alkalmazásainak körét is, ezért alapból a Mobil Vodafone (felhasználói adatkeret kezelő), a Vodafone Protect (ez lényegében a McAfee mobil védelmi szoftvere) bukkan fel, a kissé felesleges extra appok között most nem kell elvesznünk.

Összességében árkategóriájában teljesen jó, néhol kiváló teljesítményt kapunk a Smart Platinum 7-től, talán kicsit a QHD kijelző eszi túl gyorsan az akku energiáját, és használja ki kissé jobban a felső-középkategóriás Snapdragon processzort, de mindez kifejezetten beleillik a Vodafone-nál belistázott árszintbe, sőt néhol meg is haladja azt, amit ennyiért elvárhatunk. Így ha valaki a szolgáltatónál keresgél telefont új előfizetése mellé, valóban érdemes elgondolkodnia ezen a készüléken, mielőtt valamilyen ismertebb márkát kezd próbálgatni, gyakran hasonló teljesítmény, de húzósabb ár mellett. A Smart Platinum 7 már semmiképp sem az a modell, aminél tenyerünkkel kell takargatnunk a sajátmárkás logót, a telefon mind kinézetre, mind tudásra jó összhatást nyújt, és a szolgáltató információi szerint még legalább egy évig az Android frissítés sem lesz probléma, tehát nálunk egyértelműen ajánlott kategóriában végzett a teszten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik