Mobil

Így még biztos soha nem fizettél egy repülőjegyért

A hosszú és nehezen megjegyezhető jelszavak helyett kacsints, és készíts egy selfie-t.

A tipikus netes vásárlás forgatókönyve nyilván mindenkinek megvan: adatok, jelszavak, azonosítók, e-mail címek megadása, ezek megerősítése, visszaigazolása, vonalkódok beolvasása, négy (5-6, stb.) számjegyű PIN kódok, és akkor még biztos van pár fárasztó eljárás.

Persze ez mind a biztonságunkat szolgálja, de azért a képzeletbeli,

„Felhasználóbarát fizetési módszerek, amelyeket szeretünk” című kiadványban valószínűleg nem szerepelnének. A biometrikus azonosítás lehet az egyik megoldás a problémára, ami egyszerű, biztonságos, bár ezzel is van azért egy kis probléma. Ujjlenyomata, írisze mindenkinek van, de ezt leolvasni képes telefonja már nem biztos.

Arcunkat kell adni a fizetéshez

A Mastercard évek óta igyekszik megkönnyíteni az életünket, aminek egyik ígéretes módja Identity Check Mobile névre hallgat. A technológia nevéből kiderülhet, hogy a mobilunkat hívja segítségül a fizetéskor történő azonosításhoz, amely során elsősorban a biometrikus jellemzőnket veszi, venné igénybe.

A cég készített egy rövid videót az egészről, aminek az a lényege, hogy amikor egy webes vásárlás során eljutunk a fizetésig, kapunk egy üzenetet, ami arra kér, hogy azonosítsuk magunkat. Itt pedig már nem a jól megjegyezhető, és praktikus „Oäđ3*2KR67]í” jelszót kell megadni, hanem aktiválni a kamera elülső kameráját, ami felvételt készít rólunk.

Az elkészült selfie egyetlen pillanat alatt megjárja a Mastercard szervereit, ahol összehasonlítják a korábban megadott arcképünkkel. Ha ez egyezik, az még nem elég az üdvösséghez, mert a procedúra befejezéséhez kacsintani kell, ami igazolja, hogy valóban mi vagyunk, nem pedig egy rólunk készített fotóval próbálja valaki átverni a rendszert. Akinek ujjlenyomat-olvasóval ellátott mobilja van, az ezt is igénybe veheti, mivel az Identity Check Mobile ezt az azonosítási módot is képes kezelni.

A magyarok is kipróbálhatják

Mindezt a Mastercard már az idei Mobile World Congressen bemutatta, most azonban Magyarország mellett az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Finnországban, Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban is beindul a dolog, azaz a hazai vásárlók is hamarosan kacsintva fizethetnek, ha éppen úgy szeretnének.

Az eljárás biztonságával kapcsolatban a cég nyilvánvalóan pozitívan nyilatkozik, és ezzel kapcsolatban nekünk sincs kétségünk, ennek ellenére amint lehetőségünk nyílik rá, ki fogjuk próbálni, hogy mennyire zökkenőmentes egy ilyen fizetési módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik