Mobil

Így figyel a szemedre a Galaxy Note 7

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 05. 14:02

Minden, amit tudni akartál az íriszszkennertől, de nem merted megkérdezni.

Az írisz alapú azonosítás nem új módszer, régóta alkalmazzák olyan környezetben, ahol tényleg nagyon fontos a biztonság (kutató laboratóriumok, repterek, katonai központok). Okostelefonban elsőként a Microsoft vetette be: a Lumia 950 sorozat kapott ilyen érzékelőt, de olyan nagy figyelmet nem kapott, ahogy sajnos maga a mobil sem lett kirobbanó siker.

Most a Galaxy Note 7-nek jutott az a feladat, hogy egy kicsit terjessze az igét, bár a mobil annyira drága lesz (közel 300 ezer Ft), hogy tömegesen egészen biztos nem fogjuk írisz alapon azonosítgatni magunkat. Ennek ellenére érdekes technológiáról van szó, aminek megértéséhez menjünk vissza egy kicsit a suliba és nézzük meg, hogy mi is az az írisz egyáltalán. Ez:

A szem szivárványhártya nevű részéről van szó, ami egy fényrekesz funkciót ellátó lapos lemez. Ennek a nyílása a középen lévő pupilla (ínyenceknek szembogár), aminek tágulása, szűkülése szabályozza a retinára beérkező fény mennyiségét. Az írisz konkrétan az a felület, ami a szem színét meghatározza, vagyis arról a kerek felületről beszélünk, ami a pupilla, illetve a színhártya (szemfehérje, helló) között található.

Az írisz elülső, látható része minden embernél egyedileg redőzött, így az ezt leolvasó szoftver ez alapján azonosítja be a felhasználót. A szivárványhártya mintája még csecsemőkorban alakul ki, az ember haláláig változatlan marad, és annyira bonyolult rajzolatú, hogy annak reprodukálása rendkívül nehéz. Tehát: tökéletesen alkalmas a biometrikus azonosításra.

A Samsung mindezt úgy pakolta be a Note 7-be, hogy nem lett tőle nagyobb, vagy nehezebb a telefon. Elöl a selfie kamera mellett található maga az írisz kamera, amit másik oldalon egy infravörös fény támogat. Erre azért van szükség, hogy a leolvasás, és az azonosítás akár sötétben is működjön. Ez a két elem a szoftverrel kiegészülve minden esetben készít egy felvételt az íriszről, azt összehasonlítja azzal a képpel, amit a Note 7 tulaj korábban elmentett, és ha minden stimmel, akkor felold a mobil.

Végül két kínzó kérdés és a válaszok:
Biztonságos? Igen. Árt a szemnek? Nem.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.