Mobil

Már nemcsak az alkoholt, de az autós mobilozást is szondázzák

Nemsokára nem csak a szondába kell belefújnunk egy közúti ellenőrzésnél, hanem a telefont is elkérheti a szerv, hogy megnézze, pötyögtünk-e vezetés közben.

Az autós balesetek egyik leggyakoribb okozója az alkoholfogyasztás, ezt mindannyian jól tudjuk, ezért is fogadjuk el a legtöbben, hogy egy ellenőrzés során felszólíthatnak minket arra, hogy teli tüdőből fújjunk bele a szondába, és ha elszíneződik, akkor vállaljuk a következményeket. Viszont van még egy fontos baleseti faktor is, jelesül az, ha vezetés közben bizgeráljuk a telefonunkat, ahelyett, hogy az útra figyelnénk. Ezt eddig csak az okosabb kamerás traffipaxok vették észre, vagy akkor bukhattunk le, ha beállt mellénk a rendőrautó, mi meg nem vettük észre, mert épp belefeledkeztünk egy SMS-be.

Nemsokára ezen a téren is más lesz a helyzet. A Cellebrite kifejlesztett egy speciális technológiát, amely egyfajta digitális szondaként működik, csak épp nem a lélegzetünket vizsgálja alkohol után kutatva, hanem a telefonba kukkant bele, és azt figyeli, végeztünk-e rajta bármilyen tevékenységet vezetés közben.

textalyzer-02

A Cellebrite egyébként ugyanaz az izraeli cég, amely az FBI-nak segített nemrég feltörni azt az iPhone-t, amit az Apple sem akart kinyitni a hatóságoknak. New York államban egy friss törvénymódosítást követően a közúti rendőr már elkérheti a sofőr telefonját, hogy az új rendszer segítségével megállapítsa, milyen tevékenységeket végeztek a telefonon a közelmúltban – ez akár perdöntő is lehet például egy karambol előzményeit vizsgálva. A cég egyébként kifejezetten hangsúlyozta, hogy a vizsgálat során a telefon tulajdonosának semmilyen adata nem kerül illetéktelen kezekbe, a rendszer csak azt látja, hogy mikor, milyen jellegű tevékenységet végeztek a telefonon.

A törvényért lobbizó egyik egészségügyi szervezet szerint az Egyesült Államokban az autós balesetek 20 százalékát teszik ki az elterelt figyelemből adódó esetek, és egyetlen átlagos napon 9 haláleset és 1153 személyi sérülés történik ilyen okok miatt. Persze jó kérdés, hogy a technológia milyen gyorsan jut el a világ többi részére, és ezáltal mikor lesz akár itthon is kötelező a mobilok “szondáztatása”, bár a magyar rendőrségi költségvetésekből kiindulva azért még nem hetekben kell számolni az időt a szigorításig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik