Mobil

Angliában a járdából jön a WiFi

Nincs térerő? Fogy a mobilnet-keret? Mindannyian ismerjük az efféle újkeletű problémákat, de egy angol kisváros központjában újszerűen oldják meg a kérdést.

Bár manapság már nem elérhetetlen egy telefonos előfizetéssel együtt néhány gigabájtos havi adatkeretre is előfizetni, a mobilnetezés még mindig együtt jár azzal a veszéllyel, hogy hónap közepén lépjük túl a limitünket, aztán vagy fizethetünk egy kiegészítő adatcsomagért, vagy várhatjuk a számlafordulót egy csigasebességig lelassított mobilnettel szenvedve. Épp ezért még mindig úgy gyűlünk az ingyenes WiFi hotspotok köré, mint szúnyogok a lámpához, viszont az ilyen szolgáltatásokból sosem elég.

Egy angol kisváros, a Buckinghamshire-ban található Chestham központjában azonban nemsokára elfelejthetik ezt a bosszúságot. Ingyenes WiFire csatlakozhat ugyanis mindenki, helyi lakos, vállalkozás és turista egyaránt, ráadásul a gyors hálózat egyenesen a talpuk alól érkezik.

A Virgin Media által létrehozott teszt-projektben másodpercenkénti 166 megabites hálózatot lehet elérni: ez az átlagos európai sávszélességnél is gyorsabb netezést tesz lehetővé. Angliában és Európában ugyan vannak már 100-200 mbps környéki netet kínáló szolgáltatók, az átlag azonban továbbra is a másodpercenként 20-25 megabites sebesség. Egy ilyen gyors mobilnetes kapcsolattal egy átlagos, 635 megabájt méretű sorozat-epizódot 35 másodperc alatt lehet letölteni. A szolgáltató ráadásul azon dolgozik, hogy intelligens leosztási megoldások segítségével akkor is megmaradjon ez a sávszélesség, ha sokan kapcsolódnak a “járdanethez”.

A WiFi hozzáférési pontokat egyébként tényleg a járdába, pontosan a járda kövei közé építik, ezeket pedig süllyesztett száloptikás és DOCSIS 3 kábelek kötik össze. Az így átalakított utcáktól akár 80 méteres távolságig elérhető lesz az ingyenes WiFi, amely egyelőre a kisváros központjában található utcákban és parkokban épül ki.

Most pedig egy kicsit nézzünk végig a Moszkva… illetve Széll Kálmán téren és az összes többi budapesti vakondtúráson, aztán képzeljük el ugyanezt itthon. Ugye, milyen szép lenne?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik